Sverige till VM-semi efter galen kross

Sverige är klart för semifinal i innebandy-VM.

Efter galna 26-2 i kvarten mot Tyskland väntar nu ärkerivalen Finland i semi.

– Tråkigt med halvdant motstånd, säger lagkapten Anna Wijk till SVT Sport.

Kvartsfinalen mot Tyskland hade inte ens pågått i en och en halv minut när Iza Rydfjäll gjorde matchens första mål assisterad av Emelie Wibron.

Tyskorna som förlorat alla sina gruppspelsmatcher var tillbakapressade hela första perioden och regerande världsmästaren Sverige kunde dominera fullständigt. Sara Steen utökade ledningen efter drygt tre minuter och när Sofia Joelsson gjorde sitt andra mål i första perioden hade svenskorna ledningen med hela 6-0.

Svenska nollan sprack

Trots att Sverige dominerat sina matcher i VM så här långt så har motståndet ändå lyckats få hål på Sverige, så även i kvartsfinalen mot Tyskland.

Alexandra Kurth jublade som om hon avgjort VM-finalen när hon reducerade till 8-1. En kontring där Anna Wijk trillade gav tyskorna chansen där Kurth gjorde sitt första mål i turneringen. Sverige ändå till pausvila efter första perioden i ledning med sju mål.

I andra perioden fortsatte det på den inslagna vägen och Sofia Joelsson fortsatte att hitta nätet. Det blev till slut fem mål och en assist från hennes klubba när Sverige alltså vann med hela 26-2. Även lagkapten Anna Wijk briljerade med nio (!) poäng, tre mål och sex målgivande passningar.

– Det är lite tråkigt med halvdant motstånd, det är ju stor skillnad men vi har ett otroligt bra lag, det är tufft för dem. Det kommer att bli mycket högre tempo i morgon så nu handlar det bara om att jogga ner och komma i säng i tid, säger Wijk till SVT Sport.

TIDIGARE UNDER VM: Wijk dubbelt historisk (10 december)

Finalrepris i semifinalen

Imorgon väntar tuffare motstånd i form av Finland som inte riktigt kommit upp i vanlig standard det här mästerskapet.

Framåt har ändå systrarna Veera och Oona Kaupi visserligen producerat, där den sistnämnda gjort 11 mål i turneringen.

Finland som förlorade mot Schweiz med 4-7 i gruppspelet stod för motståndet i den senaste VM-finalen då Sverige tog hem segern. Nu möts giganterna alltså igen men den här gången redan i semifinal.