Svenskt VM-guld efter finalrysare

Sveriges innebandydamer är världsmästare för sjunde gången i rad.

Precis som i semin mot Finland blev det en rysare i finalen mot värdnationen Schweiz.

Johanna Hultgren sköt segern till Sverige, 3-2, direkt i förlängningen.

– Det är innebandy när det är som bäst, jag tror inte det finns så mycket skönare sätt att vinna på, säger lagkapten Anna Wijk till SVT Sport.

När Sverige slog ut Finland i semifinalen trodde nog många att sjunde raka guldet var säkrat. Men det skulle bli ännu en tuff match för Sverige. Redan efter en minuts spel kunde nämligen Margrit Scheidegger pricka in 1-0 för hemmanationen efter att svenska försvaret blivit stillastående.

Men Sverige skulle komma tillbaka i första perioden, och i andra kom även ledningsmålet. Och båda gångerna kom målen från SSL:s måldrottning och VM-debutanten Moa Gustafssons klubba.

– Jag fick en jättefin passning av Moa (Tschöp) och satte dit den. Det var skönt. Det var en rolig match med bra fart och högt tryck på läktaren, säger Gustafsson, till vardags i Kais Mora, till SVT Sport.

Den stora snackisen i andra blev dock en situation där Sverige till synes hade en boll inne. Men efter en lång videogranskning dömdes det bort, och Sverige fick nöja sig med en 2-1-ledning till sista perioden.

– Jag var ute på planen, men såg inte riktigt. Jag trodde att det var mål. Men VAR visar väl tydligt så om det inte blev mål så var det väl så.

Där såg det länge ut som om Sverige skulle hålla fast vid den ledningen. Men med åtta sekunder kvar av matchen kom kallduschen. Efter frislag längst ned på egen planhalva med 14 sekunder kvar vände Schweiz på spelet blixtsnabbt och Corin Ruttimann kunde kvittera matchen till hemmapublikens stora jubel.

Avgörande direkt i förlängningen

Men i förlängningen var det inget snack om saken. Sverige tog tag i taktpinnen direkt och redan efter drygt en minut satte Johanna Hultgren VM-guldmålet. Och passande nog var det Anna Wijk som spelade fram till Hultgren, som i och med guldet blev den första någonsin att vinna sex raka VM-guld.

– Jag är jätteglad och stolt över det. Men just nu är jag mest glad att vi vunnit VM-guld, och nu ska jag fira med mitt lag, säger Wijk till SVT Sport.

Att vinna ännu en tajt match, likt semifinalen mot Finland, fast den här gången i förlängning är något som gör segern extra skön för den historiska kaptenen.

– Det är innebandy när det är som bäst, jag tror inte det finns så mycket skönare sätt att vinna på, säger hon.

Se guldfirandet i omklädningsrummet här:

MATCHFAKTA

Sverige-Schweiz 3-2 efter förlängning

(1–1, 1–0, 0–1, 1–0)

Första perioden: 0–1 (1.12) Margrit Scheidegger (Nathalie Spichiger), 1–1 (12.02) Moa Gustafsson (Anna Wijk).

Andra perioden: 2–1 (2.58) Moa Gustafsson (Moa Tschöp).

Tredje perioden: 2–2 (19.52) Corin Ruttimann (Katrin Zwinggi).

Fjärde perioden: 3–2 (1.01) Johanna Hultgren (Anna Wijk).

Skott: 27–16 (5–6, 11–3, 10–7, 1–0).

Utv, Sverige: 1x2. Schweiz: 2x2.

Domare: Tom Kirjonen, Finland, och Jyrki Sirkka, do.

Publik: 4 250.