VM-finalen blir målvaktsduons avskedsföreställning

Publicerad

De har varit en betydande del i det som är svensk innebandys framgångssaga.
Men i kväll skrivs sista kapitlet. 
Emelie Frisk och Sara Hjorting ska avsluta sin tid i landslaget med sjätte raka svenska VM-guldet.

De har rollen som både kan beskrivas som världens mest tacksamma – och otacksamma. Vara målvakt i ett fullständigt överlägset Sverige, med den tydliga statistiken 80-8 i målskillnad fram till kvällens final mot Finland.

”Unnar henne att starta”

Emelie Frisk och Sara Hjorting har under turneringens gång turats om att vakta kassen. Och frågan har hela tiden varit vem som står den allra sista matchen, finalen.

– Jag kan avslöja att det blir ”Hjorten” som står i kväll, säger förbundskapten Andreas Lundmark.

Under gårdagen, fredag, demolerade Sverige semifinalmotståndet Tjeckien i en semifinal som slutade 7-1. I målet stod då Emelie Frisk, vilket ser ut att bli 29-åringens sista framträdande i Sveriges färger.

– Jag försökte att njuta av stunden. Och det tycker jag att jag lyckades med. Det var väldigt kul att spela igår. Men sedan är jag ju redo i dag också om det skulle hända någonting, säger Frisk och fortsätter.

– Hon (Sara Hjorting) var ett jättestöd åt mig förra VM-finalen när jag stod – så jag unnar henne att starta i dag.

Första finalen från start

Duon har spenderat de senaste fyra åren i landslaget tillsammans. De två senaste VM-turneringarna. 31-åriga Sara Hjorting har varit med länge, gör sitt tre VM – men i kväll sin första final från start.

– Det är med lite delade känslor. Fantastiska år i landslaget – och det känns fantastiskt härligt att avsluta det med en VM-final, säger Hjorting.

Hur är det att vara målvakt i ett lag som är så överlägset?

– Det är lite annorlunda mot vad man är van vid hemma. Vi trycker på mycket framåt – så det kan komma oväntade lägen bakåt, när det laget vi mötet kommer på ganska klara spelvändningar. Så det gäller att fokusera på att fokusera under hela matchen, säger Hjorting.

Förbundskaptenen lämnar också

Men det är inte bara på målvaktssidan som ett sista farväl görs här i Bratislava. Andreas Lundmark lämnar efter fyra år som förbundskapten – för ett jobb som assisterande förbundskapten för herrlandslaget.

– Det är lite vemodigt måste jag säga. Men samtidigt är det en glädjens dag med en vm-final. Blandade känslor, säger Lundmark.

Och ett adjö också från målvaktsduon Hjorting/Frisk…

– Det är två målvakter som har varit med på hela resan. De har varit tillsammans i fyra år och de två vi har valt att satsa på. Det är ett fantastiskt målvaktspar vi har haft – vemodigt att också lämnar dem för det är fantastiska människor båda två, säger Lundmark. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer