Finlands Sebastian Aho, vänster, firar ett av sina tre mål med Markus Nutivaara. Foto: TT

Hattrick av Aho i finländsk storseger

Uppdaterad
Publicerad

Ojämna Finland visade upp sig från sin bästa sida och vann gruppfinalen över USA i ishockey-VM med 6–2.

Poängkungen Sebastian Aho gjorde hattrick när Finland fixade förstaplatsen i grupp B och ett kvartsfinalmöte med Schweiz.

Finlands ishockey-VM har varit som den värsta berg- och dalbanefärden i Helsingfors nöjespark Linnanmäki.

Förlust mot Danmark, storseger över Kanada, förlust mot Tyskland och nu en klar seger över USA som åkte på första förlusten i turneringen.

Ishockey-VM

Spelmässigt var det länge en jämn match, men finländarna var hetare framför båda målen – och så var turneringens poängkung Sebastian Aho hur alert som helst.

Han slog till två gånger i första perioden och hade lite flyt på bägge målen.

Bakom mållinjen

Ledningsmålet slog han in ett par meter bakom förlängd mållinje. USA:s målvakt Keith Kinkaid tappade klubban och den 20-årige Carolinastjärnan vallade in pucken via klubbhandsken på den amerikanske målvakten.

På 2–0 fick Finland en turlig studs med sig när backen Markus Nutivaaras nedlägg i rundeln studsade på en skarv i plexiglaset och in framför mål där Aho kunde peta in pucken i tom bur.

Tredje målet, 6–2, gjorde han i öppen kasse när USA hade tagit ut målvakten i slutet av matchen.

Finland gick fram till 4–0 innan USA gjorde sitt första mål i den tredje perioden. Patrick Kane, en poäng efter Aho i poängligatoppen, stod för ett mål och en assist.

USA mot Tjeckien

Finlands målvakt Harri Säteri, från Floridas farmarlag Springfield, var också vass så länge matchen var jämn siffermässigt.

Båda lagen stannade på 16 poäng och Finland tog förstaplatsen tack vare segern.

USA ställs i kvartsfinalen mot ett nytänt Tjeckien som har lyft efter Bostonstjärnorna David Krejcis och David Pastrnaks inträde.

Finlands kommande motståndare Schweiz vann den avgörande matchen mot Frankrike med 5–1 och tog fjärdeplatsen i Sveriges grupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet