Skrällen ett faktum – Finland är världsmästare

Finland är världsmästare efter 3-1 mot Kanada i VM-finalen.

Stora hjärtan, en förvandlad farmarlags-målvakt och en 203 cm lång forward. Där har ni några av de viktigaste ingredienserna till jättesuccén.

– Finland har skrivit idrottshistoria, säger SVT:s expert Jonas Andersson.

De sista tio minuterna av finalen forcerade Kanada vilt och bombarderade det finska målet. Men istället för en kvittering till 2-2 kom så det förlösande 3-1-målet av Harri Pesonen.

– Jag har inte sett en större bragd, inget mer uträknat lag. De hade inget på papperet men allt på isen. Jag är full av beundran, säger SVT:s Jonas Andersson.

Ishockey-VM

Det här var Finlands tredje guld, det senaste 2011 – även då i Bratislava. Då slog man Sverige med 6-1 men dagens guld smäller betydligt högre med 18 VM-debutanter i truppen och ingen NHL-spelare.

Anttila – en osannolik hjälte

Men istället för stjärnor har Finland en vägg i målburen i form av Kevin Lankinen i målet och en reslig Marko Anttila som osannolik målskytt.

Marko Anttila hade inte gjort en enda poäng innan kvartsfinalen mot Sverige. Sedan dess har han innehaft huvudrollen i det fantastiska finska VM-manuset. Han satte viktiga 4-4 mot Sverige och det enda målet mot Ryssland. I VM-finalen gjorde Anttila, som i morgon fyller 34 år och i ett par år spelade i Örebro HK, både 1-1 och 2-1.  En osannolik hjälte som kommer firas med en extra öl i varje finsk bastu i kväll.

Stark kanadensisk start

VM-finalen inleddes med ett Kanada, som tog initiativet ordentligt. De tidigare så placeringssäkra finländarna hann inte med när kanadensarna drog upp tempot.

– En enastående start på den här VM-finalen, sa expertkommentatorn Jonas Andersson i SVT:s sändning.

”Skandal-straff”

Men trots det var det Finland som fick en riktigt bra chans att göra första målet när de fick straff fem minuter in i VM-finalen. Kanadas Mark Stone bröt pucken och fick samtidigt en fri Jere Sallinen på fall. Brytningen av Stone var perfekt, menade SVT:s experter och kritiserade domslutet.

– Skandal, det är en perfekt brytning, det är ingen straff, sa Staffan Kronwall i SVT-studion.

Istället fick kanadensarna betalt för sitt fina spel och 1-0-målet kom när Shea Theodore snodde åt sig pucken centralt och tog sig kryssandes fram mellan finska försvarare och blev fri innan han satte den i krysset bakom Lankinen.

Anttila slog till igen

I andra perioden kom finländarna ut på isen som ett nytt lag. Helt annat tempo. Och kvitteringen kom välförtjänt. Vem var det som var framme? Jo, Marko Anttila, den 203 cm långe finländaren, som gjorde 4-4 mot Sverige och det enda målet mot Ryssland, tryckte in 1-1 mot Kanada.

Efter målet höjde sig Finland ytterligare och formligen sköljde över Kanada i anfall efter anfall. Anttila hade ett stolpskott och Kakko hade ett ypperligt läge. Kanada såg helt vilsna ut plötsligt.

– Plötsligt verkar hela Finland ha käkat Bamses dunderhonung, alla åker fortare och skjuter hårdare, sa Staffan Kronwall om scenförändringen.

Kanada redde ut stormen och med minuter kvar av perioden träffade Pierre-Luc Dubois stolpen för Kanada.

När slutperioden inleddes var det helt öppet även om Kanada var närmare ett ledningsmål. Men ännu en fantastiskt period av Kevin Lankinen i det finska målet gjorde att Kanada blev allt mer desperata i sin forcering. När så Anttila gjorde 2-1 var det en tung smäll för Kanada och man reste sig aldrig.

– Det är så skönt att se att man inte behöver den bästa truppen, man behöver det bästa laget och sammanhållningen, sa New York Rangers Mika Zibanejad i SVT:s studio.