Foto: Bildbyrån

169 landskamper – Johanna Fällmans långa resa till OS

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en lång väg till de olympiska spelen för OS-debutanten Johanna Fällman. Luleåbacken ska efter hela fem VM-turneringar bli en del av den olympiska familjen – som nyckelspelare.

Johanna Fällman, till vardags i Luleå HF, har matchrutinen, både på klubb- och landslagsnivå. 27-åringen har hunnit med 169 landskamper och vunnit SM-guld med Modo där hon spelade mellan 2008–2012. Nu ska svenskan, som har offensiva och defensiva kvaliteter, göra OS-debut.

Fällman visade prov på sin mångsidighet och utveckling när hon under fjolårets mästerskap blev bästa poängplockare i Damkronorna med fyra mål. Blir det fortsatt målproduktion i OS?

Damkronorna

– Det är klart att det vore häftigt att få göra mål i OS, men jag känner att det är det defensiva jag har störst fokus på. Kan jag blocka ett skott för laget så gör jag det alla dagar i veckan, säger hon till TT.

Luleåspelaren är en av 13 OS-debutanter när Damkronorna möter Japan i OS-turneringen klockan 08.40 lördag 10 februari. Damkronorna har vunnit fyra av de fem senaste matcherna mot Japan. Schweiz och Sydkora står för motståndet i resterande gruppmatcher.

Svenska truppen

Målvakter

Sara Grahn, Brynäs

Minatsu Murase, AIK

Sarah Berglind, Modo

Backar

Johanna Fällman, Luleå

Emmy Alasalmi, AIK

Emilia Ramboldt, Linköping

Johanna Olofsson, Modo

Annie Svedin, Modo

Maja Nylén-Persson, Leksand

Elin Lundberg, Leksand

Forwards

Pernilla Winberg, Linköping

Anna Borgqvist, Brynäs 

Maria Lindh, Djurgården

Fanny Rask, HV 71 

Erica Johansson Udén, Brynäs

Rebecca Stenberg, Luleå

Erika Grahm, Modo

Hanna Olsson, Djurgården

Emma Nordin, Luleå 

Olivia Carlsson, Modo

Sara Hjalmarsson, AIK

Sabina Küller, AIK 

Lisa Johansson, AIK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet