Majoriteten av belarusierna vill flytta hockey-VM

Uppdaterad
Publicerad

I opinionsundersökningar i Belarus, där 400 000 svarade, säger sig 90 procent vilja att hockey-VM nästa år flyttas till ett annat land. Detta på grund av den situation som råder i landet.

Förutom de demonstrationer som pågått sedan valet i augusti har Belarus förnekat covid-19 och att inga restriktioner har införts.

– Viruset sprids väldigt snabbt nu och man mörkar siffrorna. Så man vet inte hur många som dött eller hur många som smittats av corona, berättar Elin Jönsson, SVT:s utrikesreporter.

Även det våldsamma agerandet från myndigheterna har trappats upp och drabbar även vanligt folk som är ute och handlar. Att åka till Belarus för att titta på hockey skulle vara rent farligt menar Jönsson.

– Att röra sig fritt ute på gatorna i Belarus är idag omöjligt, om man inte är beredd att misshandlas eller hamna i fängelse, säger hon.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.