Alexander Ovetjkin (till höger) har nu gjort fler NHL-mål än Mario Lemieux (till vänster). Foto: TT Nyhetsbyrån

Alexander Ovetjkin matchvinnare – och bättre än Mario Lemieux

Alexander Ovetjkin är 34 år gammal. Men han fortsätter att ösa in mål.

I kväll kom tre nya fullträffar – och han blev NHL:s nionde bäste målskytt någonsin.

Han har nu gjort 692 mål, vilket är fler än Mario Lemieux.

– Ganska coolt, säger han själv.

Alxander Ovetjkin hade en trevlig lördag i New York. Borta mot Islanders gav han Washington ledningen drygt halvvägs in i den första perioden, framspelad av sin svenska radarpartner Nicklas Bäckström. Målet var hans 690:e i NHL-karriären, en tangering av Mario Lemiuex – vilket tog honom upp till tionde plats i NHL-historiken.

Men det var inte nog där. Efter att Islanders hade gått upp till 4–1 i den andra perioden så växlade Washington i allmänhet, och Ovechkin i synnerhet, upp i den tredje perioden.

– Vi sa till oss själva att vi skulle slänga in puckarna i zonen och pressa dem hårt. Om vi kunde få ett mål, då skulle det kunna hända, sade Ovetjkin efter matchen till den samlade presskåren.

Avslutade i öppen kasse

Och ett mål fick dem, genom svenske Carl Hagelin. Och då lossnade det mycket riktigt.

Först bröt sig sig Ovetjkin in framför mål på typiskt Ovetjkin-manér och kämpade in 2–4.

Och sedan, efter ytterligare tre Washinton-mål, avslutade han kvällen med att från mittzonen sätta 6–4 i öppen kasse. Det målet var hans 692:a i NHL-karriären, en tangering av Steve Yzermans notering och alltså två gål fler än vad Mario Lemieux gjorde.

– Att skriva historia, det är ganska coolt, säger Ovetkin.

26:e hattricket

Därmed är han nionde bäst i NHL:s historia. Han noterades även för sitt 26:e NHL-hattrick. Hans 25:e hattrick var i lagets förra match, mot New Jersey i förrgår. Det var tredje gången han gjort hattrick två matcher i rad, en bedrift bara två andra NHL-spelare har gjort: Joe Malone (fyra gånger) och Wayne Gretzky (tre gånger).

När Ovetjkin efter matchen fick frågor om sin imponerande form var han dock inte så sugen på att snacka upp sig själv.

– Jag ger bara allt jag kan där ute, sade han.

Upp till tidernas bäste NHL-målskytt har Ovetjkin dock en bit kvar. Wayne Gretzky stod nämligen för hela 894 mål, 202 fler än vad Ovetjkin har just nu.