Linköpings Denise Altmann och Brynäs Caroline Markström. Foto: Bildbyrån

Altmann: ”Utländska stjärnor behövs i SDHL”

Uppdaterad
Publicerad

Debatten om det stora antalet utländska spelare i SDHL fortsätter.

Linköpings lagkapten Denise Altmann, 30, tror att det rentav kan vara bra för svensk ishockey.

– De största stjärnorna behövs för att fler unga ska få upp ögonen för SDHL och börja spela ishockey, säger hon till SVT Sport.

Antalet importer i SDHL ska utredas av Svenska Ishockeyförbundet som inte utesluter en begränsning. Det fick Luleås guldtränare Fredrik Glader att reagera och skicka en känga till förbundet.

Nu får han medhåll från österrikiska stjärnan Denise Altmann som spelat i Linköping sedan 2007. Hon tror att ligan skulle tappa i dragningskraft med färre importer.

– Ja, absolut. Det är kul att titta på när Michelle Karvinen, Lara Stalder eller Jenni Hiirikoski lägger pucken mellan benen och upp i krysset. Det är klart att folk vill se sånt. Jag förstår diskussionen som har blivit kring svensk ishockey, men för själva produkten SDHL så behövs de här spelarna, säger Altmann till SVT Sport och fortsätter:

– Jag hoppas och tror att fler unga börjar spela hockey när de får idoler som Karvinen och Hiirikoski. Jag tror verkligen att det kan leda till att det kommer fram fler svenska spelare.

Du håller inte med de som säger att det finns för många importer i SDHL?

– Nej. Det är svårt att fylla tio lag med svenska spelare. Den bredden finns tyvärr inte om man vill ha en attraktiv produkt. Det skulle i så fall vara om man minskar antalet lag, säger Altmann.

Själv är det inte skrivet i sten att hon blir kvar i Linköping, där hon också jobbar som sjuksköterska vid sidan av idrotten.

Just nu befinner sig österrikiskan i Frankrike där hon spelar VM – eftersom det är OS-år spelar inte toppnationerna utan bara division ett och två – och efter turneringen ska hon sätta sig ner med LHC:s sportchef Kim Martin Hasson.

– Just nu är det för tidigt att svara på frågor om framtiden. Jag har inte kontrakt över nästa säsong men kommer att prata med Kim, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.