Rickard Rakell är en av Anaheims svenska stjärnspelare som är tillgänglig för VM i Danmark. Foto: TT.

Anaheims stjärnduo tillgänglig för VM

Uppdaterad
Publicerad

Vegas får möta San Jose i Stanley Cup-kvartsfinalen. Det stod klart sedan även San Jose vunnit fyra raka mot sin kvartsfinalmotståndare Anaheim. Därmed är stjärnspelarna Rickard Rakell och Hampus Lindholm tillgängliga för VM-spel för Tre Kronor. Jakob Silfverberg har sedan tidigare tackat nej.

Den fjärde matchen slutade 2–1.

– Klart att VM-spel är intressant. Men jag måste gå igenom våra möten med doktorerna och klubbledningen först. Sedan får jag ta beslutet, säger Lindholm till Expressen.

Marcus Sörensen gjorde San Joses första mål i matchen 5.43 in i första perioden, assisterad av bland annat sin svenske lagkompis Melker Karlsson. Det var Sörensens tredje mål i slutspelet.

Anaheim kvitterade i tredje perioden, Andrew Cogliano, men bara drygt minuten senare gjorde Tomas Hertl det avgörande målet.

San Joses målvakt Martin Jones räddade 31 skott.

Vegas slog ut LA Kings i sin åttondelsfinal.

Crosby slog Lemieuxs rekord

Pittsburgh och Tampa Bay går fram till 3–1 i matcher i Stanley Cup-slutspelet, i och med segrar mot Philadelphia respektive New Jersey.

Pittsburghs Sidney Crosby gjorde ett av målen och noterades för assist på ett annat när de regerande mästarna enkelt besegrade sina Pennsylvania-grannar med 5–0.

Crosby kom upp i sammanlagt 173 Stanley Cup-poäng och därmed slog han alltså klubbikonen Mario Lemieuxs klubbrekord för poäng i slutspelet.

– Det kan man kalla sällskap av elit-kaliber. Mario är en av de bästa spelarna genom tiderna. Att Sid slår hans rekord säger något om hans talang, men också om hans arbetsmoral. Det är den jag respekterar allra mest, säger coachen Mike Sullivan till lokal media.

I grannstaten New Jersey spelade Andrej Vasilevskij en huvudroll när Tampa Bay vann med 3–1. Tampas målvakt gjorde totalt 27 räddningar, varav flera dramatiska i numerärt underläge och i frilägen.

Pittsburgh och Tampa har nu båda möjlighet att avgöra på hemmaplan, på fredag respektive lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.