Anders Nilsson trodde att det var över i sudden

Uppdaterad
Publicerad

Anders Nilsson blev matchvinnare när han räddade den sista straffen från stjärnan Nino Niederreiter och Vancouvermålvakten kunde bärga sitt första VM-guld. Men han trodde att det var tack och godnatt när Kevin Fiala fick sitt jätteläge med fyra minuter kvar av sudden.

– Jag var nästan helt säker på att den gick in, säger Nilsson till TV3.

Han stod i konfettihavet med guldmedaljen runt halsen och njöt av stämningen och fansen som stod kvar och hyllade de nyblivna mästarna. Ungefär hälften av de 12 500 på plats hade svenska matchtröjor eller blågula kännetecken på sig.

– Det känns underbart att få vinna det här, det är svårt att sätta ord på men en väldigt lättnad, säger Anders Nilsson till SVT Sport.

Ishockey-VM

”Vi har ett komplett lag”

Kevin Fiala stod nära framför mål och fick ett friläge, där Nilsson hann parera efter att ha gjort sig tät efter isen.

– Jag försökte stöta bort honom men han kom runt, jag försökte bara komma över, och var nästan helt säker på att den gick in. Det var skönt att ha den lilla marginalen, säger han till TV3.

Inför straffläggningen, när publiken bet på naglarna, kände sig Nilsson ändå ganska lugn.

– Jag har ganska bra självförtroende, känner mig trygg med mitt spel och vet vad jag ska göra. Sen vet jag att vi har fantastiskt många bra straffskyttar i laget. Jag känner mig ganska komfortabel, även om jag hänger första känns det som att vi ska komma tillbaka, säger Nilsson till SVT Sport.

Succémålvakten är klar över varför Tre Kronor står som segrare till slut.

– Vi har fantastiskt lag, vi har spelat otroligt bra varje match och spelat för varandra, vi är ett väldigt komplett lag och ser man över hela turneringen är vi väl värda att vinna den, sammanfattar Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet