Anderssons OS-tips – brons till Tre Kronor

Uppdaterad
Publicerad

Brons till Kronor. Däremot blir Damkronorna utan medalj.

Det är SVT Sports ishockeyexpert Jonas Anderssons tips inför stundande OS-turnering.

– Jag har Sverige på brons, jag tror Sverige kan klara av det, men det är en match och det är ishockey så det kan verkligen gå hur som helst, säger Jonas Andersson.

Jonas Andersson tror till och med att det kan bli en ännu ädlare valör – med lite tur.

– Sverige har faktiskt chans att ta guld, säger han.

OS i Pyeongchang 2018

Även om det stora favorittipset ligger hos OAR, det ryska laget.

– OAR som är stora stora favoriter. Dom har förlorat en match och det var första matchen för den här säsongen, sen har de gått obesegrade, har alla inhemska spelare i KHL och har gjort en satsning som går väldigt långt tillbaka där de flesta spelarna spelar i antingen CSKA Moskva eller i St Petersburg. Men det finns en svag länk och det är backsidan.

”Jag köper det”

Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg har tagit ut ett lag som SVT:s hockeyexpert ställer sig bakom.

– Grönborg har en filosofi att ta ut rollspelare. Det har han visat nu, han har tagit ut Simon Bertilsson back från Brynäs, Ewerberg som inte gjort jättebra i Ryssland men som ändå är uttagen på forwardsidan och jag köper det. Jag tycker att det är en så pass kort turnering att då gäller det att ha definierade roller redan innan turneringen börjar.

– Men då är det också viktigt att alla dom här rollspelarna levererar – både framåt där vi har Linus Omark, Joakim Lindström som spetsspelare framåt men de här defensiva specialisterna också. Det är en jättenyckel för Sverige, om Sverige ska ha någon chans.

Gruppen med Norge, Tyskland och Finland innehåller en stor nyckel.

–Det är självklart så att det svåraste matchen är mot Finland om exakt två veckor och den blir jätteviktig för den avgör om Sverige går direkt till kvartsfinal, annars finns det risk att man måste kvala om man är tvåa och inte bästa tvåa i de här tre grupperna. Jag utgår från att Sverige vinner mot Norge och Tyskland.

Ingen medalj för damkronorna

Andersson har herrarna på medaljplats, däremot tror han att damerna får det svårare och blir utan medalj.

– För Sveriges del gäller det att ha en målvakt, inte helt klart vem som blir förstemålvakt, som verkligen överpresterar och sen det klassiska som lag . Sverige kanske inte har den här riktiga spetsen, men det finns en spelare som jag vill lyfta fram Det är Hanna Olsson som toppar den interna poängligan den här säsongen och hon är bara 19 år.

– Gruppspelet blir väldigt viktigt, utan att vara för säker så blir det Finland eller OAR i en kvartsfinal därför USA och Kanada spelar i en egen division för sig fortfarande när det gäller damishockeyn, säger Andersson.

Experternas OS-tips

Johanna Ojala, längdskidor, 8 medaljer:

4 guld Kalla 10 km fritt, Kalla skiathlon, sprintstafett damer, sprint Stina Nilsson

3 silver Kalla 30 km, stafett damer, Calle Halfvarsson sprint

1 brons stafett herrar

Tobias Hellman, alpint, 3 medaljer:

1 silver Frida Hansdotter i slalom

1 brons lagtävlingen

1 brons till Myhrer i slalom

Eva Lund, curling 2 medaljer:

Guld för lag Edin

Silver för lag Hasselborg

Lars Lewén, skicross 2 medaljer:

Guld till Sandra Näslund

Brons Victor Öhling Norberg

Björn Ferry, skidskytte 1 medalj:

Brons i damstafetten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet