Avslöjar: Zibanejad tackar nej till VM. Foto: Bildbyrån

Avslöjar: Zibanejad tackar nej till VM

Uppdaterad
Publicerad

Förbundskapten Rikard Grönborg och Tre Kronor fick idag ett tungt besked i jakten på det tredje och historiska VM-guldet.

Det blir ett nej-tack från världsmästaren och NHL:s svenske succé-man Mika Zibanejad som tvingas tacka nej på grund av skada.

– Jag är otroligt besviken. Det var inget enkelt beslut men kroppen hinner inte läka tills VM börjar, säger Mika exklusivt till SVT.

Tre Kronor ser ut att få ett starkt lag bestående av NHL-stjärnor i årets VM som ni följer i Sveriges Television. Det första sedan 1987.

Tre Kronor-ledningen har krattat manegen för att de positiva beskeden ska hagla, men ett namn som Rickard Grönborg utan omsvep hade omfamnat tvingas nu tacka nej. Många hade nog hoppats få se NHL-stjärnan Mika Zibanejad i VMnär nu Rangers missat slutspel. Men så blir inte fallet.

– Inget kul besked att varken höra eller ge såklart. Med tanke på hur resan varit ifjol, hade jag helst varit med, säger han till SVT Sport.

Vann VM i Köpenhamn

Mika Zibanejad var förstacenter i det Tre Kronor-lag som vann VM-guld i Köpenhamn. Han ledde styrkornas offensiv och var delad skyttekung i blågult med Rickard Rakell med 6 mål och 11 poäng på 10 matcher. Han vann viktiga tekningar. Han visade ett ledarskap och han skapade en bra gemenskap i gruppen. Med andra ord, oersättlig och ett bakslag i lagbygget.

– Om man ska vara med ska man vara 100 procent. Det finns så många talangfulla svenska spelare i NHL så då vill man inte vara i vägen för någon som är i bra skick heller. Landslaget är en stor ära för mig att representera.

Mika har en, på ett personligt plan, fullkomligt succéfylld säsong med New York Rangers bakom sig. Han vann interna poängligan med bred marginal. Etta i såväl skytte som poängligan. Dessutom nådde han milstolpen 30 mål för förstagången i sin karriär.

– Allt började i somras efter VM. Jag var beredd mentalt på att träna så hårt som krävdes för att kunna spela de här minuterna. Träning, kost, omgivning. Jag har levt som en hockeyspelare dygnet runt.

”Betyder väldigt mycket för oss”

Nyligen tilldelades han Steven McDonald Extra effort award. Ett pris som delas ut av fansen och som är ett tecken på karaktär och populäritet.

– Den familjen betyder väldigt mycket för oss. Med allt vad de gjort för den här staden och laget. Sen är det ett erkännande att allt inte handlar om statistik och poäng utan också hur du är som person och hur du för dig.

Dessvärre var han lite för ensam den här säsongen att dra loket framåt. 

Mika har slagit sig in bland toppskiktet av spelare i ligan och utvecklingspotentialen är enorm.

Det är en av våra just nu största som tvingas tacka nej.

I Rangers finns också svenskarna Henrik Lundqvist, Fredrik Claesson, Lias Andersson och Jesper Fast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.