Glädjande bilderna: Cancersjuke Oskar Lindblom på is igen

Uppdaterad
Publicerad

För drygt ett halvår sedan drabbades Philadelphia Flyers Oskar Lindblom av en ovanlig sorts skelettcancer.

Men behandlingen går åt rätt håll – och i kväll publicerade klubben bilder av en leende Lindblom tillbaka på is i lagets träningskläder.

Och även efter träningen var han glad.

– Det var kul att vara med där ute, sade han.

Beskedet i december slog ned som en bomb: Philadelphia Flyers svenske forward Oskar Lindblom, 23, hade drabbats av Ewings sarkom, en ovanlig typ av skelettcancer.

Sedan dess har han genomgått en cancerbehandling, och var inte med under resten av den säsongen som han spelas innan serien pausades på grund av coronapandemin.

Leende Lindblom på is

Men i dag publicerade klubben på Twitter två bilder som gav fansen hopp. Med den tillhörande texten ”Den bästa tweeten du kommer att se i dag”, publicerade de två bilder på en leende Lindblom, på is med klubbens träningskläder.

Det handlar dock inte om att Lindblom är tillbaka i regelrätt träning, nu när NHL-klubbarna åter har samlats i små grupper och tränat inför återstarten av ligan senare i sommar, förklarar hans agent Patrik Aronsson för SVT Sport.

– Träna på is gör han inte i den benämningen.

Så spel i sommar när NHL återupptas är inte aktuellt?

– Nej.

”Kommer att bli otroligt”

Lite senare under kvällen lade Flyers själva ut ett kort uttalande från Lindblom på deras Twitter-konto, samt ett kort videoklipp där man ser honom åka skridskor och skjuta ett par skott.

– Det enda jag väntar på nu är att bli klar med min cellgiftsbehandling och komma tillbaka till laget och få spela hockey. Det kommer att vara overkligt, att få komma tillbaka till det verkliga livet och ha roligt, sade han där.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att Lindblom nu säger att han kan se ”ljuset i tunneln”, men att han – så klart – har en bra bit kvar till den formen han var in innan sjukdomen.

– Det var roligt att vara med där ute, men det är fortfarande jobbigt att inte vara så bra som man var när man var i sin normala form.

”Såg riktigt bra ut”

Philadelphias general manager Chuck Fletcher var dock imponerad.

– Han såg riktigt bra ut på isen, och har fortfarande ”touchen” i händerna. Det är remarkabelt när man tänker på det, att han – med alla behandlingar som han har genomgått – kunde ta sig ut här i dag och visa att han har skickligheten och uthålligheten att kunna åka i 35-40 minuter, sade han, enligt AP, och fortsatte:

– Det är ett riktigt bra tecken för honom och väldigt spännande att tänka sig att, om allt går bra i framtiden, så kan han komma tillbaka och spela för oss.

Den förre Brynäsforwarden, som är inne på sin tredje säsong i NHL, nominerades tidigare i juni till Bill Masterton Memorial Trophy, ett pris som tilldelas den spelare som visat mest hängivenhet till sin sport och varit ett föredöme.

KLIPP: Här visar publiken sitt stöd till Oskar Lindblom (18 december 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.