Johan Backlund höll nollan i comebacken Foto: Bildbyrån

Borta ett år – höll nollan direkt

Uppdaterad
Publicerad

Johan Backlund hade inte spelat en a-lagsmatch sedan 24 februari. 2015! Efter över ett år utan elitspel fick han chansen i Skellefteås mål hemma mot Djurgården. Resultatet? Skellefteå vann med 3-0. Backlund höll nollan!

Backlund skrev på för moderklubben Skellefteå för en månad sedan, innan dess var han klubblös. Senaste matchen gjorde han för Slovan Bratislava i KHL för över ett år sedan. Klara seriesegraren Skellefteå valde att vila duon Svensson/Hanses och gav Backlund chansen i hans första SHL-match sedan 2009. I comebacken räddade han samtliga 31 skott från Djurgården.

– Det var lite nervöst när man inte spelat på ett år, jag försökte vara fokuserad och Mackan Svensson sa till mig att stå mitt i målet. Jag hade bra hjälp och efter första perioden slappnade jag av lite grann, säger Backlund till C More.

Även i målprotokollet var det comebacktema. Janne Pesonen som skadade sig i november gjorde sitt första mål sedan återkomsten när han satte 1-0 stenhårt i Tellqvists vänstra kryss efter fyra minuter.

Vid det avgörande 2-0-målet hade SAIK en rejäl portion tur med sig. Marcus Sörensen blev felaktigt utvisad och i Power Play satte Axel Holmström 2-0 på returen på Sebastian Ahos skott.

Med knappt två minuter kvar fick Djurgården chansen i spel sex mot fyra, men det var Skellefteås Pontus Petterström som gjorde 3-0 med ett skott i öppen kasse över hela banan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.