SVT:s experter tycker det är bra att Liljas överfall går till domstol Foto: Bildbyrån

”Bra att överfall prövas rättsligt”

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att åtala Jakob Lilja för misshandel av Malmöspelaren Jens Olsson har väckt reaktioner i hockeysverige. SVT:s experter är dock eniga kring beslutet. ”Bra att regelrätta överfall provas rättsligt”, säger Jonas Andersson i Hockeykväll.

Det var den 5 mars 2015 som den dåvarande Röglespelaren Lilja, numera i SHL-klubben Linköping, slog sin klubba i nacken på Olsson i det allsvenska Skånederbyt i Malmö Arena.

Nu har kammaråklagare Michelle Stein beslutat att åtala Jakob Lilja för misshandel – något som väckt stor uppmärksamhet i hockeysverige. Men SVT:s hockeyexpert Jonas Andersson anser att det är rätt beslut.

Hockeykväll

– Bra att överfall prövas rättsligt för den här typen av överfall hör inte hemma i hockeyn, säger Jonas Andersson i Hockeykväll.

Mikael Renberg instämmer.

– Jag tycker inte, som en del säger, att hockeyn ska ta hand om alla överfall. Det tycker jag inte. Det är ett fåtal som man har sett under åren som jag tycker går långt över alla gränser. Då klarar inte hockeyn att ta hand om det.

”Allt ska inte prövas”

Båda två tycker att det är alldeles för sent att väcka åtal och att det är svårt att säga vart gränsen går för vad som ska prövas rättsligt.

– Inte så att jag vill att man ska pröva allt som sker på en rink rättsligt, det handlar om extrema undantagsfall, säger Jonas Andersson.

– Det är svårt att säga vart gränsen går, säger Mikael Renberg.

– Jag tycker att Liljas överfall är riktigt riktigt fult men har sett lika fula grejer som inte tas upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hockeykväll

Mer i ämnet