• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Mathias Bromé knäpper en finne. Foto: Bildbyrån

Bromé: ”Det finns andra vägar än TV-pucken”

Uppdaterad
Publicerad

Klassiska TV-pucken är en dröm för många unga hockeyspelare.

Men turneringen avgör inte en framtida karriär, menar flera elitspelare som SVT talat med.

– Det finns andra vägar för oss som inte fick vara med. Det kommer fler chanser att få göra någonting bra, säger Mathias Bromé, som både spelat i Tre Kronor och har ett NHL-kontrakt med Detroit.

TV-pucken är Sveriges svar på ”Drömmarnas Teater”, för många vägen till hockeylycka och en framgångsrik karriär.

Men hur ska alla dom som väljs bort tänka i tv-soffan?

TV-pucken

Ett examensarbete från 2016, av hockeytränaren Jonas Holmström, numera i HV71, på svenskar i SHL, KHL och NHL, visade att mer än var femte spelare som inte har spelat TV-pucken ändå lyckades nå eliten.

Nicklas Lidström är en av svensk hockeys giganter. Han spelade TV-pucken – men har sagt till SVT Sport att han tycker turneringen haussas upp:

– Det är bara en helg i förhoppnings en lång karriär. Man ska inte dra för stora växlar och tycka att det inte är någon idé att fortsätta bara för att man inte kom med i tv-pucken. Drivet och passionen för hockey är det som gör att man kan komma långt och få en fin karriär, inte en enda helg under en tv-puck.

”Klart det var tufft”

Uppenbarligen går alldeles utmärkt att lyckas utan TV-pucken. Inte ens de som prisas individuellt i turneringen kan räkna med elitkarriärer. Namn på spelare som klarat sig utan TV-pucken är bland annat Mattias Norström, Challe Berglund, Kristofer Ottosson och senast Dick Axelsson.

Bara i vinterns laguppställning hos SHL-klubben Örebro finns tre framgångsrika forwards som aldrig fick chansen, däribland Mathias Bromé som nått Tre Kronor och skrivt NHL-kontrakt med Detroit:

– Klart att det var tufft när man var 15 och inte fick spela TV-pucken. Det är en fantastisk turnering för de som får vara med, och ska vara kvar som den är, men det finns andra vägar. Det gäller att fortsätta att jobba på, det kommer många andra chanser att göra någonting bra, säger Bromé till SVT Sport.

”Bara en turnering”

Två lagkamrater instämmer i det:

– Det var tufft för stunden. Men ser man på hela bilden är det bara en turnering som inte får stå vägen. Man kan komma vidare ändå. Mycket kan hända när man älskar sporten, säger Christopher Mastomäki, lagkapten Örebro.

– Det var surt att inte få vara med.  Men brinner man för hockey finns det andra vägar. Upp med hakan, fortsätt att köra. Jobba hårdare än de andra, säger Glenn Gustafsson.

KLIPP: Mattias Norström petades från TV-pucken – tog revansch (29 oktober 2019)

Individuella priser – och karriärer

Indivuella priserTV-pucken (1972-2015) och resultatet av hur många som nådde elitkarriärer:

Bästa målvakt

NHL: 2 (4.5%)

SHL: 21 (48%)

Allsv: 15 (34%)

Övr: 6 (13.5%)

Bästa back

NHL: 8 (18%)

SHL: 26 (59%)

Allsv. 8 (18%)

Övr: 2 (4.5%)

Bästa forward

NHL: 13 (29.5%)

SHL: 20 (45.5%)

Allsv: 6 (13.5%)

Övr: 5 (11.5%)

FOTNOT: Svenska Ishockeyförbundet har inför årets turnering valt att ta bort de individuella priserna i TV-pucken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

TV-pucken

Mer i ämnet