USA:s Conor Garland fick glädjas åt brons efter vinst mot Marcel Noebels Tyskland. Foto: Bildbyrån

USA krossade Tyskland i bronsmatchen

Uppdaterad
Publicerad

Brons till USA.

Som tangerar Sverige på 2000-talet.

I lettiska Riga blev Tyskland krossat av USA i kampen om bronset. 6–1 och amerikanerna knep sitt femte brons under detta millennium, flest av alla nationer tillsammans med Sverige.

– Ett rättvist resultat, Tyskland orkar inte mobilisera och stå upp, de hade sina chanser i power play men USA är alldeles för bra i box play. Tyskland kunde aldrig hota, säger SVT Sports expert Jonas Andersson.

Ishockey-VM

Öppningsmålet kom fem minuter in i första perioden. Christian Wolanin satte fart i en kontring, fintade bort Felix Brückmann – som inte stod i mål för Tyskland i semin – i kassen och ordnade ledningsmålet på egen hand. LA Kings-backens första mål i detta världsmästerskap.

– Jag var helt chockad. (Mathias) Niederberger har ju egentligen stått i majoriteten av matcherna. Jag tycker inte att han (Brückmann) har kommit in jättestabilt, och det är ganska svårt att hoppa in i en bronsmatch. För man vet ju själv att man inte är förstamålvakten som tränaren förlitar sig på, och helt plötsligt ska man in i en stormatch och leverera, säger SVT Sports expert Kim Martin Hasson.

”Slarvade för mycket”

1–0-ledningen höll i sig in periodvilan, och under den var Marcel Noebels kritisk mot sitt eget landslag.

– Vi spelade inte tillräckligt bra, vi slarvade för mycket och gjorde för många misstag. Vi åkte inte tillräckligt mycket skridskor, säger tysken i periodpausen.

Efter den blev underläget värre och större för Tyskland. På sex minuter gjorde USA fyra mål, Conor Garland satte ett själv och assisterade till två av dem. 4–0-målet, som Arizonaforwarden passade fram till, var ett stenhårt skott av Dallas Stars Jason Robertson.

”Musten gick ur dem”

– Han använder hela klubbans flex och trycker upp pucken i krysset. Fantastiskt skott, säger SVT-experten Mikael Renberg.

USA skaffade sig 5–0 efter två perioder, och lyckades inte utnyttja ett fem minuter långt numerärt överläge efter att Sasha Chmelevski fått matchstraff för huvudtackling mot backen Fabio Wagner.

– Tyskland räcker inte riktigt till. De är trötta mentalt och fysiskt. När tvåan kom och trean kom så gick musten ur dem, säger Kim Martin Hasson.

Sista perioden kunde strykts, för det blev bara en lång väntan på slutsignalen. Tyskland slapp lämna bronsmatchen mållöst tack vare Dominik Bittner, och mindre än 30 sekunder efter fastställde Ryan Donato slutresultatet 6–1.

VM

USA logo

USA

6 - 1

Tyskland logo

Tyskland

1-0, 4-0, 1-1
Riga

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet