HV71 tvingade fram en avgörande guldmatch

HV71 har fixat en sjunde och avgörande finalmatch i kampen om SM-guldet. Oskar Sundh satte 5-3 i öppen Brynäskasse när Brynäs var nära att hämta upp underläge 0-4.

– Vi ville komma hit och förstöra festen. Vi var redo från start och när vi fick ledningen så fick vi råg i ryggen, säger Oscar Sundh till SVT Sport om HV71:s fina start i matchen.

Kristofer Berglund gav HV71 ledningen i spel i numerärt överläge efter 5 minuter och 35 sekunders spel, där Brynäsmålvakten Felix Sandström tappade in pucken i mål.

Fyra minuter senare var det dags igen. Simon Önerud satte 2-0 mellan benen på Felix Sandström – som fick Brynäscoachen Thomas ”Bulan” Berglund att byta målvakt. Ut med Sandström och in med David Rautio.

Brynäs fick möjligheten att spela powerplay efter utvisning på HV:s Eric Christensen. Men förhoppningen om reducering blev en mardröm för hemmalaget.

Anton Bengtsson sköt 3-0 till HV71. Jönköpingslaget har alltså på elva minuters spel gjort tre mål, fått Brynäs förstemålvakt bänkad och nätat på ersättaren.

4-0 av Tedenby

Brynäs fick ytterligare en chans till spel i powerplay – men det gav ingen utdelning. Brynäs höjde trycket framåt i den andra perioden, men HV71 försvarade sig bra och målvakten Linus Söderström spelade stabilt i HV-kassen.

När Brynäs ådrog sig sin första utvnisning, en boarding på Jacob Blomqvist, kom också 4-0 till Jönköpingslaget genom Mattias Tedenby. Momentet innan skulle HV71 haft en utvisning för sex man på isen, men det missade domarna.

– Det var mycket nerver. Det var dukat för fest, men det ramlade in ett par slumppuckar och vi kramade klubban alldeles för hårt. Det var lätt för HV att kontrollera matchen, säger Brynässpelaren Elias Fälth till SVT Sport.

Söderströms nolla sprack

4-0 stod sig andra perioden ut. En stor skillnad mellan lagen är målvaktsspelet. Båda hemmamålvakterna Felix Sandström och David Rautio darrade, medan HV71:s målvakt Linus Söderström agerade mer stabilt.

Med åtta minuter kvar av matchen plockade Brynäs målvakten David Rautio, i ett sista desperat försök att få till en reducering, när HV drabbades av en utvisning. Och då kom också redueringen till 1-4 genom Jesper Jensen. Minuten senare kom också 2-4 genom finske Juha Ikonen.

Brynäs gjorde även 3-4, och satsade allt på en kvittering. Men mitt i pressen gjorde HV71 5-3 genom Oscar Sundh.

– Jag fick en bra passning av Filip Sandberg, och det var bara att lägga in pucken. Det blev lite onödigt spännande i slutet, men jag kände mig ändå ganska lugn, även att de tryckte på där. Vi borde kunnat göra ett bättre jobb där, säger Oscar Sundh.

Sundh ser fram emot en sjunde och direkt avgörande match på lördag. Det är första gången sedan 2004, som en finalserie går till sju matcher. Den gången vann för övrigt HV71 mot Färjestad med 4-3 i matcher.

– Det blir riktigt häftigt med en game seven i Jönköping, säger Oscar Sundh till SVT Sport.