Brynäs Erika Udén Johansson har en lång bortaturné framför sig. Foto: Bildbyrån

Brynäs jobbiga spelschema – elva raka bortamatcher

Uppdaterad
Publicerad

Brynäs haltar rejält i SDHL. Sex raka förluster varav de fyra senaste varit på hemmais. Inte ser det ut att bli lättare för dem som snart ger sig ut på en elva matcher lång bortaturné.

– Jag kan inte påstå att jag har varit med om det här förut. Det är väldigt annorlunda, säger forwardstjärnan Erica Udén Johansson.

– Det kan vara en nackdel mot slutet då folk börjar bli trötta på att spela borta. Om det är svårt att få ledigt från plugget och jobbet.

Spelschemat i SDHL har tidigare väckt uppmärksamhet. Luleå öppnade säsongen med att spela fyra bortamatcher på fyra dagar. För Brynäs del betyder den långa bortaturnén åtminstone att det kan bli ett stopp på deras tråkiga hemmafacit. Men spelarna själva verkar inte se det som någon vidare tröst.

– Man höjer ju lite på ögonbrynen först, men sedan gör man väl det som vi i damhockeyn har gjort hela tiden – man accepterar det. Vi anpassar oss och gör det bästa av situationen, säger Udén Johansson.

– Så länge klubbarna är okej med det och har kommit överens med varandra så har vi inte några stora synpunkter. Om man tar Luleå som exempel var det ett val de själva gjorde utav ekonomiska och tidsmässiga skäl, säger Ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom till SVT Sport.

”Aldrig sett något liknande”

Från förbundets sida är man medveten om problemet samtidigt som man menar att det är mycket upp till klubbarna själva att konstruera spelschemat. Elva raka bortamatcher sticker dock ut.

– Jag har bara jobbat här sen januari i år men jag har aldrig sett något liknande, säger Ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom till SVT Sport.

Förbundet för enligt Östblom löpande diskussioner tillsammans med ligan om hur planeringen av matcherna kan förbättras.

– Det finns absolut på agendan.

Innan den första av de elva bortamatcherna spelas möter Brynäs Linköping och Djurgården två gånger på hemmaplan.

Hur tror du den långa turnén påverkar sportsligt?

– Det kan vara en nackdel mot slutet då folk börjar bli trötta på att spela borta. Om det är svårt att få ledigt från plugget och jobbet och så, säger Udén Johansson.

Brynäs spelschema i höst

25/10: Modo (b)

28/10: HV71 (b)

29/10: Göteborg (b)

24/11: Luleå/MSSK (b)

25/11: Luleå/MSSK (b)

26/11: Modo (b)

28/11: SDE Hockey (b)

2/12: Djurgården (b)

3/12: Linköping (b)

9/12: HV71 (b)

10/12: Göteborg (b)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.