Connor Brown, längst till höger, tillsammans med kedjekamraterna Andrew Mangiapane och Adam Henrique. Foto: Bildbyrån

Kanadas superkedja ska sänka USA: ”Vi är ett helt annat lag nu”

Uppdaterad
Publicerad

USA utklassade Kanada i gruppspelet och vann med 5-1.

Men efter mardrömsstarten på VM har lönnlöven genomgått en förvandling och har nu hela turneringens hetaste kedja.

– Vi är ett helt annat lag nu och det vet USA om, säger poängkungen Connor Brown till SVT Sport.

Det kanadensiska laget fick en blytung start på VM i Riga med tre raka förluster.

Efteråt har de spelat upp sig rejält och lyckades, med ett nödrop, ta sig vidare till kvartsfinal. Där visade man sedan klass genom att slå ut guldfavoriten ROC.

Ishockey-VM

Nu väntar ett nytt rivalmöte, den här gången mot USA.

– Att möta ryssarna och USA är två enorma rivaliteter för oss och det går många år tillbaka i tiden. Det är ganska coolt och speciellt att äntligen få delta själv efter att tidigare bara ha fått följa de här matcherna under alla år, säger Connor Brown till SVT Sport.

– De här matcherna betyder mycket för hela landet och för oss spelare så vi är taggade och redo.

VM:s hetaste kedja

Det är ett förhållandevis orutinerat lag som Kanada ställer på benen i detta VM. För Ottawa-forwarden Connor Brown blir det till exempel hans första landslagsuppdrag.

Han har dock utmärkt sig och ligger delad etta i VM:s poängliga med två mål, nio assist och totalt elva poäng. Lika många som Slovakiens Peter Cehlarik (5+6) som dock redan är utslagen.

Kanadas förstakedja med Brown, Adam Henrique (tio poäng) och Andrew Mangiapane (nio poäng) bildades under turneringens gång när den sistnämnde anslöt, och är alltså ett vapen som USA inte ställdes inför senast.

– Jag tycker att vår kedja har spelat riktigt bra. Det känns som att vi börjar förstå mer och mer vart vi vill ha pucken, hur vi kan få ännu längre anfall och skapa fler chanser. Vårt powerplay har också varit bra. Det är riktigt kul att spela med dem, säger Brown.

”Allt klaffade mot ryssarna”

Hur mycket betydde segern mot ryssarna för självförtroendet? Många räknade ut er efter tre raka förluster i gruppspelet.

– Jag tycker att vårt lag bara har blivit bättre och bättre och allt klaffade mot ryssarna. Det var dessutom ett riktigt läckert avgörande.

Varför tror du att ni svarade genom att bli bättre och bättre i stället för modfällda?

– Det här laget kastades ihop på så kort tid och vi hade inga träningsmatcher eller särskilt många träningar tillsammans på förhand. Vi har lärt känna varandra under turneringen och alla kedjor har bara höjt sig under resans gång.

SE OCKSÅ: Se det spektakulära avgörandet som skickade Kanada till semifinal

VM

USA logo

USA

2 - 4

Kanada logo

Kanada

1-1, 0-1, 1-2
Riga

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet