Dahlén firar sitt andra mål tillsammans med Timo Meier. Foto: TT Nyhetsbyrån

Dahlén fick fira dubbelt

Jonathan Dahlén har aldrig spelat i SHL. Men San Josés 23-åring vet hur man gör mål i NHL – två gånger om fick han in pucken i mål när laget körde över Montreal med 5–0.

– Det kändes overkligt, det var riktigt kul och såklart mycket känslor. Det var en rolig kväll, säger Dahlén till SVT Sport.

Ska man göra ett premiärmål kan man väl lika gärna göra två?

Det tyckte i alla fall Jonathan Dahlén, som knappt fyra minuter in i sitt livs andra NHL-match prickat in två mål borta mot Montreal.

Vid 1–0 sköt Brent Burns från blålinjen för styrning, Timo Meier ändrade riktning på skottet och framför mål fick Dahlén klubban på pucken, som gick förbi en lika skymd som chanslös Jake Allen.

Dahléns touch var antagligen inte nödvändig för att pucken skulle gå i mål, och det krävdes flera repriser för sekretariatet att se att svensken med sin klubba var sist på pucken.

Andra generationen i laget – ringde pappa efter matchen

Mål nummer två rådde det däremot aldrig någon tvekan om. Två minuter efter 1–0 kom Dahlén och Logan Coutur i en två mot en-kontring och på en retur fick svensken öppet mål.

Med sina dubbla är han klubbens andre Dahlén att fira i San José-tröjan, hans far Ulf Dahlén gjorde 41 mål på 161 matcher för klubben i mitten av 1990-talet, innan Jonathan ens var född.

– Om jag pratat med pappa? Jo, jag ringde faktiskt direkt efter matchen. Han var glad och tyckte att jag spelade rätt bra. Det tycker jag också, säger Dahlén till Sportbladet.

23-årige Jonathan Dahlén lämnade Sverige och Timrå i somras för spel i NHL, utan att ha spelat i SHL. Inför premiären sade han att allt kändes bra i norra Kalifornien.

– Det känns lite overkligt på något sätt, men bra. Jag har jobbat så hårt för det här, sade han till Sundsvall Tidning.

Karlsson bäste svensk

Sina två mål till trots var Dahlén inte ens bäste svenske poänggörare i matchen. Erik Karlsson utökade själv till 3–0 strax före första periodpausen och stod sedan för assist till matchens två sista mål.

Svenskarna såg därmed till att lagets bäste poängplockare i fjol, Evander Kane, inte saknades i denna första av de 21 matcher han stängts av i för att ha brutit mot NHL:s covid-19-regler.

För Montreal var 0–5 lagets fjärde raka förlust, den sämsta säsongsinledningen på 25 år – och det mindre än fyra månader efter att laget i somras tog sig till Stanley Cup-final.