Foto: Bildbyrån

”Damhockeyns viktigaste slag”

Uppdaterad
Publicerad

De amerikanska hockeylandslagets strid för bättre villkor engagerar – och SVT Sports expert Maria Rooth tror att utgången av förhandlingarna kan bli avgörande för damhockeyns framtid.

– Jag skulle vilja säga att det är damhockeyns viktigaste slag för rättvisa villkor någonsin, säger Maria Rooth.

De amerikanska landslagsdamerna har satt sitt eget förbund under hård press i kampen för rättvisare villkor om ersättningar och förutsättningar.

Damkronornas stjärna Erika Grahm har hyllat amerikanskornas kamp – och nu stämmer SVT Sports expert, den tidigare landslagsstjärnan Maria Rooth, in i Grahms hyllning.

Damkronorna

”Sätter en jättepress på USA”

– Jag tycker att det är ett fantastiskt tillfälle att ta upp situationen. Ett bättre tillfälle finns inte när VM spelas på deras egen hemmaplan. Det sätter en jättepress på USA:s hockey. Det här är ju inte bara för dem själva, utan också för den kommande generationen spelare. Det är positivt, sett ur ett damhockeyperspektiv, säger Maria Rooth, som själv spelat på collegenivå i USA.

– Det har funnits missnöje många gånger tidigare, och det känner nog alla hockeytjejer igen sig i. Men vad jag vet har aldrig några tidigare spelare stått upp på samma sätt som de här tjejerna gör, fortsätter Rooth.

Tror på överenskommelse

Maria Rooth tror också att förhandlingarna kommer att kunna ge bättre förutsättningar för kvinnliga hockeyspelare, inte bara i USA, utan även i resten av världen.

– Så långt som de har kommit i detta så kommer de inte att ge sig. Jag är övertygad om att de kommer till en överenskommelse som gör det bättre, och som jag hoppas att de känner sig nöjda med. Sedan är det nog som i alla förhandlingar, att de får ta bort något annat, för att förbundet ska gå dem till mötes, säger Maria Rooth.

”Skulle vara alldeles för pinsamt”

– Och det skulle ju vara alldeles för pinsamt för USA om det blev bojkott, så jag är övertygad om de kommer fram till någon form av lösning, fortsätter Maria Rooth, som kommer vara SVT Sports expert under damhockey-VM i USA, som sänds i SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet