Erika Grahm är lagkapten för Damkronorna och den som fört spelarnas talan. Foto: Bildbyrån

Fackförbund vill få till kollektivavtal för damhockeyspelare

Uppdaterad
Publicerad

Damkronorna strejkar och kräver bättre villkor av svenska ishockeyförbundet.
Nu kliver fackförbundet Unionen in och vill hjälpa spelarna i vardagen.
– Det viktigaste är att få till ett kollektivavtal så att sporten blir mer jämställd, säger ombudsman Lukas Ringqvist till SVT Sport.

Landslagskonflikten med hockeyförbundet kommer fortfarande att skötas av spelarfacket Sico. Det Unionen vill göra är att få till ett avtal gentemot arbetsgivaren på damsidan. Sedan tidigare finns det ett på herrsidan. På fackförbundets hemsida står det att ”alla tjänstemän på en arbetsplats kan vara medlemmar”.

– Unionen har länge varit idrottens fackförbund. Alla de spelarna har haft jobb vid sidan om, som har gjort att det varit svårt att organisera dem. Men nu har vi valt att ta in dem utifrån deras idrottsutövande, säger Lukas Ringqvist.

Hur ser ni på konflikten mellan spelarna och landslaget?

– Det har varit en attityd mot spelarna som inte är acceptabel. Vi står bakom Sico (spelarfacket, reds anm) i deras arbete.

”Övertygad om att SDHL är positiva”

Knäckfrågan för Damkronorna har varit ersättning för förlorad arbetsinkomst och försäkringar. Det är också något som Unionen kommer driva gentemot arbetsgivarna i SDHL.

– Det viktigaste är att få till ett kollektivavtal så att sporten blir mer jämställd. Det handlar om att få ersättning för det man gör och även gällande försäkringar. Jag är övertygad om att SDHL är positiva till att få fram ett avtal, säger Lukas Ringqvist.

Många idrottare har ju använt agenter vid löneförhandlingar. Kommer ni driva en fråga om minimilöner exempelvis?

– Det finns möjlighet för spelare att ha agenter eller rådgivare. Jag tror inte att vi kan gå in och säga att man ska ha en lägstanivå för ersättning. Det är väldigt låga summor det handlar om, om det ens är en summa. I herravtalet finns det inga lägstalöner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.