Damkronorna föll mot rivalen Finland med 2-7. Foto: TT Nyhetsbyrån

Damkronorna föll mot Finland i kvartsfinalen

0-3 efter den första perioden. Sverige klarade inte av att hämta upp underläget efter mardrömsstarten mot favorittippade Finland utan förlorade med 2-7 i kvartsfinalen.

– Vi kommer ut lite lamt i den första perioden, säger Emma Nordin till SVT Sport.

Det blev ingen repris av OS i Sotji 2014 och det blir därmed ingen medalj för Damkronorna.

Sverige fick en mardrömsstart mot storasyster Finland i kvartsfinalen. Efter den första perioden hade Finland en ledning med 3-0 och det såg mörkt ut för svenskorna.

OS i Pyeongchang 2018

– Vi kommer ut lite lamt i den första perioden, sedan är det klart att Finland är bra men vi låter dem komma över oss och får plocka retur efter retur, säger Sveriges ena målskytt Emma Nordin.

Det första målet kom redan sex minuter in i den första perioden efter att den svenska backen Emmy Alasalmi tappat pucken till den finska forwarden Petra Nieminen i egen zon. Nieminen gick in framför mål, gjorde en lång dragning till höger och kunde i princip lägga in pucken i en tom bur bakom Sara Grahn.

Finland fortsatte sedan att utöka sin ledning till 2-0 efter elva minuter i den första perioden. Isa Rahunen avlossade ett skott från mitten som var svårt skott för Grahn att rädda med full trafik framför mål.

Därefter blev resan mot semifinalen endast ännu högre, svårare och brantare för Damkronorna. Finland gjorde 3-0 genom Susanna Tapani i powerplay.

Emma Nordin ryckte upp Damkronorna

Inför den andra perioden valde Leif Boork att ge förtroende till Damkronornas andra målvakt Sarah Berglind och Grahn fick infinna sig i båset.

– Jag är jättebesviken. Jag gör min sämsta match. I en kvartsfinal – så får det inte vara, säger Sara Grahn.

Men trots förändringen och Boorks ambition att ruska om laget var det Finland som återigen stod för nästa mål. Efter ett långt anfall från finskorna fick Michelle Karvinen till ett hårt skott på mål som gick in. Boork utnyttjade Sveriges Coach's challenge i förhoppning om att målet skulle dömas bort för en målvakts-interference men den chansningen gick inte vägen.

Tio minuter in i den andra perioden lossnade det däremot äntligen för Damkronorna. Emma Nordin gick in i anfallszon längs med sargen och reducerade till 1-4 efter ett skott längs med stolpen.

Men knappt en minut senare släcktes ljuset igen. Trots Sveriges hugg kunde Finland utöka ledningen till 5-1 genom Välilä som tryckte in returen från Karvinen.

Matchen fortsatte att svänga och Sverige kunde krypa lite närmare efter ett distinkt avslut från Rebecca Stenberg. Maja Nylén Persson passade Stenberg som kunde komma fri från blålinjen och skjuta stolpe rätt in i nättaket. Den andra perioden slutade därmed 2-2 och Damkronorna hade ryckt upp sig rejält sedan den första perioden.

– Vi fick igång lite längre anfallsspel som vi inte riktigt hade i den första perioden, vi försökte få ner pucken djupt i zon, säger Nordin.

– Även få in lite skitpuckar också, för det är ofta då som målchanserna kommer. Men vi var inte riktigt där hela vägen.

Finland fortsatte att producera

Finlands målproduktion slutade inte att upphöra i den tredje perioden och när Emma Nuutinen gjorde 6-2 började Damkronornas uppförsbacke kännas alltför mäktig. Minuterna tickade på och Sverige lyckades inte trycka in någon mer puck bakom Finlands Noora Raty. I stället fastställde Sanni Hakala resultatet till 7-2 och när slutsignalen sedan löd var det en enorm besvikelse hos det svenska laget som nu kommer att få spela två placeringsmatcher i stället för en efterlängtad semifinal.

Ni har alltid gått till semifinal när du har varit med tidigare på OS, vad var skillnaden den här gången?

– Det är svårt att sätta fingret på såhär direkt. Jag tycker att damhockeyn har gått framåt världen över och sedan kan man se till om vi har tagit tillräckliga steg eller inte men topp tio i damhockeyn har tajtat till sig, säger hon.

Damkronornas första placeringsmatch spelas redan i morgon, söndag 18 februari, mot Japan.