Frölunda nobbade invit till damsatsning

Uppdaterad
Publicerad

Göteborg HC bedriver en framgångsrik satsning på dam- och flickhockey i Angered. I sin strävan att etablera sitt damlag i SDHL vill man få draghjälp av stadens storhet Frölunda, som saknar damverksamhet, men har fått nej på ett förslag om samarbete.

– Jämställdhet är självklart idag i alla företag men inte i Frölunda Hockey, säger GHC:s sportchef Janne Mellgren till SVT Sport.

– Vi satsar och har gjort länge på ett regionalt utvecklingsarbete för både pojkar och flickor, där vi är ute och föreläser och stöttar ledare, säger Frölundas klubbdirektör Christian Lechtaler och menar att det är en stor satsning på jämställdhet för klubben.

Men förutom en nystartad hockeyskola där flickor är välkomna har inte Frölunda några flick- och damlag i egen regi, något som många andra SHL-klubbar satsar stort på.

Och nu finns alltså klubben Göteborgs HC, framgångsrik i sin damsatsning, som sträcker ut handen för ett samarbete för att på ett smidigt sätt skapa ett Frölunda-damlag.

Konkret förslag nobbades

– Vi har haft samtal med Frölunda under våren just om hur Frölunda kan vara en del av en satsning på damhockey. Vi tog fram ett förslag, vi hade helt enkelt en idé som vi presenterade för Frölundas styrelse. ”GHC plus Frölunda är lika med sant” hette den, som deras styrelse sa nej till nu i oktober, säger GHC:s Janne Mellgren till SVT Sport.

GHC:s grundidé var att de tillsammans skulle utveckla damhockeyn och gå från det klubben är idag till en elitklubb fullt ut, att GHC tillsammans med Frölunda skulle bli en etablerad dam- och flickklubb med ett representationslag i högsta serien.

Att det konkreta förslaget diskuterats är inget Lechtaler vill prata om när SVT Sport kontaktar honom.

– Vi har gjort jättemycket, det är en del av vårt jobb att bygga regionen och vi har ju flickor som vi jobbar med i Frölunda, säger Lechtaler.

Men inga planer på att ha ett damlag?

– Planer...jag vill inte gå in exakt på men vi har ju ett sätt att jobba. Där ingår hela regionsutvecklingen och där ingår ju tjejer.

Men finns inga planer på att kanske ändå samarbeta med Göteborg HC?

– Vi har kontakt med dem men vi har kontakt med hela regionen...

– Bara för att ett SHL-lag startar ett damlag, är det verkligen att man satsar på tjejhockeyn? Vi har gjort ett jättebra jobb de senaste fem åren i regionen och det är det jag vill belysa.

Knäckfrågan är istider

Men det måste ju vara ett aktivt beslut att inte ha ett damelitlag som spelar under namnet Frölunda?

– Ja, aktivt och aktivt, det är ju en resursfråga. För att vi seriöst ska satsa på ett damlag så gäller det att vi har resurser för det. Och en knäckfråga är ju istider.

Men är ni närmare idag att skapa ett Frölunda dam än för fem år sedan?

– Det är ju utbud och efterfrågan lite. Ju mer flickor som börjar spela nu som vi tar hand om så...Vi vill ju skapa ett livslångt hockeyintresse i regionen.

”De gör strategiskt fel”

I Göteborgs HC har Janne Mellgren svårt att förstå hur Frölunda resonerar i sitt avböjande till ett formellt samarbete.

– De hänvisar till det regionsutvecklingsarbete som de har. Det låter ju bra men om man nu ska bryta normkulturer, så är ju just regionsutveckling en normkultur och det ser inte de. Jag tycker att de gör strategiskt fel.

– Ingen har insett vilken kraft det finns i damhockeyn, utom vi som faktiskt är i den...och vilken marknad det faktiskt skulle kunna bli. De inser inte kraften i att jobba jämställt.

”Båda skulle bli vinnare”

Ett formellt samarbete mellan Frölunda och GHC skulle slå flera flugor i samma smäll enligt Mellgren.

– Frölunda skulle vinna på att de stöttar något viktigt som damhockeyn och vi skulle vinna genom att kunna bygga med lite andra strukturer, få hjälp med ett organisatoriskt samarbete, med sponsorer och marknadsföring.

– Samtidigt som vi gör ett integrationsarbete uppe i Angered, som är så fantastiskt, som Frölunda inte är i närheten av. Genom att utveckla hockeyn i förorten så får man ju en ny kundgrupp för Frölunda också naturligtvis, säger Mellgren som menar att Frölunda inte tänker som ett modernt företag.

– Frölunda är ju ett företag. Och alla företag har ju en tydlig jämställdhetspolicy. Ett sätt för Frölunda att göra det, att visa att man satsar på kvinnor, är ju att satsa på ett etablerat damhockeylag. Jämställdhet är självklart idag i alla företag men inte i Frölunda Hockey.

”Stänger inga dörrar”

Än är nog inte sista ordet sagt.

– Vi stänger inga dörrar alls. Vårt mål är att utveckla damhockeyn i Göteborg, säger Mellgren.

Mats Grauers, Frölundas ordförande, sa i våras att det finns en långsiktig plan på att någon gång i framtiden skapa ett damlag. Men det kan dröja och ett samarbete med GHC kan fortfarande bli aktuellt – någon gång...

– Ja, i framtiden kanske men just nu jobbar vi med regionsutvecklingen och Göteborg HC ingår ju i den, säger Lechtaler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.