Daniel Sedin sprängde drömgränsen i segermatchen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Daniel Sedin passerade drömgräns

Uppdaterad
Publicerad

Det blev hela elva svenskpoäng när Vancouver bortabesegrade Nashville i nattens NHL-omgång.

Hetast var Daniel Sedin som inte bara stod för tre poäng, utan som dessutom bröt drömgränsen 1 000 poäng.

– Det känns stort att både jag och Henrik lyckats med det i en och samma organisation. I en stad som vi trivs fantastiskt bra i, säger Daniel till Aftonbladet.

Det var dukat för fest i Nashville när svensklaget Vancouver kom på besök. Vid hemmaseger hade Nashville kunna räkna hem sin elfte seger bara för november, i så fall ett delat novemberrekord i NHL.

Men i tredje perioden skulle maktförhållandet ändras. Tre mål av gästerna gjorde att Vancouver kunde vända och vinna med 3–5. Bland matchhjältarna återfanns Frölundafostrade Loui Eriksson, som stod för två mål, och Daniel Sedin som stod för ett.

”Har inte tänkt på det”

För Daniel Sedin var matchen kanske mer minnesvärd än för de andra, då den innebar att han äntligen kunde passera drömgränsen 1 000 poäng under sin NHL-karriär.

– Skönt att det hände i en viktig match och att vi vann den. Har inte tänkt nånting på det förrän det hände, säger Daniel Sedin till tidningen.

Det historiska målet kom en bit in på tredje perioden och passande nog blev han serverad av Henrik Sedin som sedan tidigare också är medlem i den exklusiva klubben.

Att det blev just brodern som passade fram medgav Daniel Sedin efteråt kändes extra skönt:

”Passade till hans 1000:e”

– Jag passade fram när han gjorde sitt tusende poäng också, sa Daniel Sedin till NHL:s sajt. Det har känts speciellt att spela med honom så länge, i samma lag och i samma organisation. Det har varit fantastiskt och ja, det känns bra.

Utöver bröderna Sedin är det bara tre svenska spelare som passerat drömgränsen 1 000 poäng i NHL, de andra är Mats Sundin, Daniel Alfredsson och Nicklas Lidström.

Daniel och Henrik Sedin det enda brödraparet i ligans historia som gjort 1000 poäng var. Henri Richard (358 mål, 688 assist, 1046 poäng) och Maurice Richard (544 mål, 422 assist, 966 poäng) är de som kommer närmast.                  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.