Linköpings Denise Altmann under en SDHL-match mot HV71 i november. Foto: Bildbyrån

LHC-stjärnan: ”Hoppas på ett NHL för damer”

Uppdaterad
Publicerad

Inga svenska damspelare kan livnära sig på ishockey utomlands, men många utländska spelare väljer att flytta hit.

Linköpings österrikiska lagkapten Denise Altmann, 30, har gjort elva säsonger i SDHL och drömmer om en proffsliga för damer motsvarande NHL på herrsidan.

– Jag att hoppas att damhockeyn kommer dit en dag, säger hon till SVT Sport.

Efter att ha öst in 80 poäng på 21 matcher i den österrikiska ligan säsongen 2006/2007 letade stjärnan Denise Altmann efter en tuffare utmaning. Flyttlasset gick till Sverige och Linköping där hon blivit kvar i över tio år.

Under den gångna säsongen noterades Altmann för 51 poäng (22+29) på 36 matcher i SDHL och slutade på sjätte plats i poängligan. Totalt har hon gjort över 500 poäng i högsta serien.

Jobbar som sjuksköterska

Men inte ens spelare av hennes kaliber kan räkna med att kunna leva på ishockeyn. Österrikiskan, som pratar flytande svenska, jobbar vid sidan av idrotten som sjuksköterska. Ett måste för att få ihop det ekonomiska pusslet.

– Jag valde att åka till Sverige eftersom jag visste att nivån på spelet här var mycket högre. Sedan stannade jag för att fortsätta utvecklas och den svenska ligan har bara blivit bättre och bättre. I dag är det Europas bästa liga, säger hon till SVT Sport och fortsätter:

– Sportsligt är det skilda världar jämfört med i Österrike där man tränade två gånger i veckan och alltid sent på kvällen, exempelvis mellan 22 och 23.

Inga svenska utlandsproffs

SVT Sports kartläggning av svenska utlandsproffs visar att det finns 298 hockeyspelare på herrsidan, men inga alls på damsidan.

Hur ser du på den statistiken?

– I dag finns det ingenting motsvarande NHL för damer. Det finns ju NWHL (National Women's Hockey League) men den består bara av fyra lag. Det är inte så attraktivt att åka dit och spela, då väljer man hellre Sverige.

Tror du att det framöver kommer att finnas en proffsliga för damer, likt NHL, att sikta mot?

– Det var väl planen med NWHL, men sånt tar tid att bygga upp och jag vet inte om pengarna finns. Men absolut, det vore kul att som liten kunna drömma om att spela i ett NHL för damer.

Tror du att det kommer att bli så i framtiden?

– Jag hoppas det.

#proffsliv – så gjorde vi

Under januari månad kartlade SVT Sport alla svenska utlandsproffs inom fotboll, ishockey, handboll, basket och volleyboll. I begreppet proffs tog vi in alla spelare som tillhör en utländsk förening som utövar elitidrott, vi tog inte hänsyn till exempelvis storlek på inkomst för spelarna (vissa lever väldigt gott på sin idrott, andra tjänar ganska lite).

Vi är medvetna om att transfermarknaden ständigt rör sig i sporterna och att det både kan saknas en del spelare medan andra kanske bytt klubb, nyligen slutat eller flyttat hem. Ser du uppenbara fel så tipsa gärna via mejl eller sociala medier.

Källor: handbollskanalen.se, Svenska basketförbundet, Svenska volleybollförbundet, fotbollstransfers.com, Soccerway, eliteprospects.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.