André Deveaux slashade Per Helmersson över benen på uppvärmningen. Foto: Bildbyrån

Deveaux: ”Något var fel med mig”

Uppdaterad
Publicerad

Det är en ångerfull André Deveaux som nu väljer att tala ut om skandalöverfallet – och ordern från assisterande tränaren Mikael Gath: ”Han sa 'Go, but don’t hurt anybody', säger han till HD.

Snart två år har nu gått sedan den uppmärksammade övergreppet – som gjorde kanadensaren André Deveaux till svensk hockeys mest jagade man.

I en längre intervju med Helsingborgs Dagblad väljer nu den förre Röglespelaren, som flyttat hem till Toronto, att tala ut om attacken på uppvärmningen inför SHL-kvalet mot Västerås, den 26 mars 2015.

– Laget visste att något skulle hända. De uppmuntrade mig. Tidigare hade David Liffiton i Malmö gett sig på en kille under en uppvärmning och inget hände efteråt. De sa till mig specifikt att jag kanske bör säga något, eller skrämma honom under uppvärmningen för att vara säker på att jag inte skulle råka illa ut igen, säger han till HD.

”En omöjlig situation”

Tre dagar innan hade Deveaux tackad i sargen av Per Helmersson. Smällen ska, enligt 32-åringen, har givit honom en hjärnskakning – men det var ingenting som läkaren upptäckte. Skadan mot hjärnan menar han ska vara orsaken till varför han agerade som han gjorde.

– Jag ångrar att allt det här hände, men jag var i en omöjlig situation. Slashingen i sig själv... jag vet inte vad jag ska säga om den förutom att jag visste att något var fel med mig och att jag inte kunde riskera att bli tacklad bakifrån igen.

Mikael Gaths ord

Drygt ett och ett halvt år efter attacken berättar nu Deveaux om vad som hände strax innan attacken. En uppmuntran från Rögles assisterande tränare Mikael Gath.

– Han sa: ”Go, but don’t hurt anybody. Jag vände mig om, slashade killen över ankeln och skrek att ingen ska tackla mig bakifrån igen.

Attacken resulterade i svensk hockeys strängaste straff någonsin, nästan elva månader. 

Deveaux har tidigare rentvått Gath till disciplinnämnden, men menar nu att det gjordes för att ”skydda laget” och att han fick order från advokater att skydda Gath. Annars skulle han ”inte få se en krona av pengarna”.

Mikael Gath vill själv inte kommentera situationen ännu en gång, enligt HD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.