Djurgårdens tränare Barry Smith. Foto: SVT Sport

Barry Smith: ”Önskar att Scotty Bowman kunde hjälpa mig nu”

Uppdaterad
Publicerad

Jumbon Djurgården har tidernas mest meriterade SHL-tränare i båset.

Under 1990-talet skördade Barry Smith stora framgångar sida vid sida med Scotty Bowman som av många anses vara den bäste tränaren i NHL:s historia.

– Vi pratar fortfarande mycket och jag önskar att han vore här och kunde hjälpa mig nu, säger Smith med ett skratt till SVT Sport.

Meriterade Smith har haft varierande uppdrag över sammanlagt 32 säsonger i NHL. Bland annat har han fem vunna Stanley Cup som assisterande tränare.

Han har jobbat tätt bredvid legendaren Scotty Bowman som har nio Stanley Cup-ringar och flest segrar av alla tränare i NHL:s historia.

– Att jobba med Scotty i Pittsburgh, Detroit och Chicago har varit en gudagåva. Han är förmodligen den bäste tränaren i hockeyhistorien. Hans entusiasm och förmåga att anpassa sig från ett årtionde till nästa och arbeta med spelare är helt otrolig. Han har varit en riktigt bra mentor för mig, säger Smith.

”Lemieux, Yzerman, Chelios”

Vem är den bäste spelaren du har coachat?

– Jag har haft namn som Lemieux, Yzerman, Chelios, Lidström... alla fantastiska spelare men på olika sätt. Jag kan nog inte säga en enskild spelare, men kanske ett enskilt lag. När vi hade ”The Russian Five” (Detroits ryska superfemma, reds anm) var en väldigt kul tid. Och 2002 hade vi åtta eller nio Hall of Famers, det var också en fantastisk erfarenhet.

– Att jobba med en superstjärna som Wayne Gretzky som tränarkollega under två säsonger i Arizona var också en speciell upplevelse.

”Ålder är bara en parameter”

Med sina 69 år är han den äldste tränaren i SHL, men Smith betonar att det är viktigt att hela tiden lära sig nya saker.

De senaste tio åren har han framför allt jobbat med spelarutveckling i Chicagos organisation.

– Det var ett svårt beslut att lämna Chicago. Det här var en annorlunda utmaning att kliva tillbaka ner i tränarbåset och det kanske är därför det gått lite trögt för mig i början. Jag börjar komma in i det igen, men måste erkänna att det varit tufft.

Vissa reagerade på att Djurgården värvade en tränare i din ålder, vad säger du till dem?

– Då skulle jag säga att ålder bara är en parameter, men att det också handlar om kunskap, entusiasm, energi och förmåga att kunna ge järnet 24 timmar om dygnet.

Ångestmatch borta mot Timrå

Mesta mästarna Djurgården – som har 16 SM-guld – är just nu mitt inne i sin sämsta säsongsstart sedan SHL, eller dåvarande elitserien, startade 1975.

Barry Smith är ifrågasatt efter sju raka förluster och i morgon, lördag, spelar stockholmarna borta mot nästjumbon Timrå. Nedsläpp är klockan 18.00.

SE HELA REPORTAGET HÄR:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.