Danska ligan inför riktlinjer efter att Jon Lee-Olsen kommit ut som homosexuell. Foto: Rungsted Seier Capital/Bildbyrån

Danska hockeyligan stöttar homosexuell spelare

Uppdaterad
Publicerad

I går valde den danska ishockeymålvakten, Jon Lee-Olsen att komma ut som homosexuell. Nu stöttar den danska högstaligan honom genom att införa en lista över åtgärder som domare och klubbar ska använda sig av vid homofobiska tillrop under matcher.

Jon Lee-Olsen valde i går att komma ut som homosexuell, i en TV-intervju på danska TV2. Lee-Olsen är den första öppet homosexuella mannen i dansk elitidrott.

– Det finns en risk att vissa människor skriker på mig när jag spelar matcher. Du måste vara beredd på det och det kräver mognad. Men jag känner att jag är redo att visa att du lätt kan vara gay och spela ishockey, säger han.

Ska stävja hatet

Efter Lee-Olsens intervju har den danska högstaligan, där han spelar till vardags, valt att stötta honom genom att påminna ligans klubbar att homofobi inte är välkommet på matcherna.

– I samband med att en av våra spelare i Metal Ligaen i kväll offentligt kommit ut som homosexuell är det på sin plats att uppfriska minnet, skriver ligachefen Kim Pedersen i ett mail till ligans samtliga klubbar.

Han skriver också upp sex punkter som domare och klubbar ska följa om homofobiska tillrop förekommer på matcher.

”Vet att de har min rygg”

Om homofobiska tillrop hörs under matchen, ska den avbrytas. Om ropen fortsätter kan den läktarsektion där ropen bedöms komma ifrån tömmas innan matchen återupptas. Om domaren väljer att anmäla händelsen kan hemmalaget även tvingas böta upp till 20 000 danska kronor och spela inför tomma läktare.

Jon Lee-Olsen välkomnar mailet.

– Det faktum att de går ut och säger att de inte kommer att tolerera några sådana tillrop gör det också lättare för mig för att jag vet att de har min rygg om något händer, säger han till TV2.

1. Matchen ska avbrytas så fort domarna hör homofobiska tillrop
2. Matchspeakern ska meddela att klubbarna och ligan inte accepterar den typen av tillrop och varna publiken om konsekvenserna av den typen av tillrop.
3. Om tillropen fortsätter ska matchen avbrytas igen
4. Lagen skickas ut i omklädningsrummen
5. Den läktarsektion där ropen bedöms komma ifrån töms på åskådare.
6. Domarna avgör om de vill anmäla händelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer