Michelle Löwenhielm spelar för Connecticut Whale i amerikanska ligan. Foto: TT Nyhetsbyrån

Efter bojkotten: NWHL planerar att starta säsongen ändå – med höjda löner

Uppdaterad
Publicerad
I början av maj meddelade över 200 kvinnliga ishockeyspelare att de inte kommer att spela professionell ishockey i Nordamerika (NWHL) nästa säsong. Trots bojkotten meddelar ligan nu att säsongen kommer att starta som planerat i oktober – men med höjda löner.
”Vi respekterar alla spelares rättigheter att fatta sina egna beslut”, skriver NWHL i ett uttalande.

Förra veckan gick 200 kvinnliga ishockeyspelare ut i ett gemensamt skarpt uttalande och sa att de bojkottar spel i NWHL nästa säsong på grund av de dåliga villkoren.

”Att inte ha någon sjukförsäkring och tjäna så lite som två tusen dollar (cirka 20 000 kronor) på en säsong innebär att spelare inte kan träna och förbereda sig på den högsta nivån”, skrev både de kanadensiska och amerikanska spelarna.

NWHL erbjuder högre löner

Nu har NWHL gjort ett officiellt uttalande där de meddelar att de respekterar alla spelares rättigheter att själva fatta sina beslut, men att de också kommer att erbjuda ökade löner och en 50-procentig vinstfördelning från ligans sponsorer och sändningsrättigheter.

”Vi kommer från en otrolig säsong, 2018/2019, och är övertygade om att vi har ännu en fantastisk säsong framför oss”, skriver de.

Men exakt hur mycket det nya avtalet skulle ge spelarna i rena pengar är fortfarande oklart.

NHL inga planer på att vidta åtgärder

Uttalandet från spelarna kom knappt en månader efter att beskedet om att den kanadensiska damhockeyligan, CWHL, läggs ner och spelarnas mål är nu att få NHL att satsa på en enda professionell damliga.

Bill Daly, vice ordförande i NHL, säger däremot till nyhetsbyrån AP att de inte har för avsikt att vidta några åtgärder i ligans affärs- eller organisationsplan. Han tillägger också att han inte tror att de kommer att ha professionell damishockey på agendan vid nästa styrelsesammanträde ”i det här tidiga skedet”.

– Vi kommer att undersöka situationen internt innan vi tar ställning till vad nästa steg blir, säger han.

Även ordförande i NHL, Gary Bettman, säger att han inte tror på NWHL:s affärsmodell. Men han vill samtidigt inte heller att NHL:s potentiella inblandning ska leda till att NWHL måste avveckla sin verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer