Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Karlskrona i samband med träningsmatch Foto: Bildbyrån

Efter konflikten: Förbundet uppmanar klubbarna att spela

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av konflikten mellan klubbar i Hockeyettan så uppmanar nu  Svenska Ishockeyförbundet klubbarna att spela matcherna. Detta genom att straffa dem som vägrar spela matcher med 0–5-förluster.

Förbundet har dessutom beslutat att ge ett tillfälligt sändningstillstånd, till den 31 december, till Boden och Karlskrona för sina hemmamatcher under tiden en extern juridisk utredning pågår, uppger man i ett pressmeddelande idag.

Bakgrunden till dagens beslut från Ishockeyförbundet är att Boden och Karlskrona har ansökt om dispens att få stå utanför gällande tv-avtal i hockeyettan. De vill hellre sända matcherna själva, vilket har lett till att flera motståndare, Örnsköldsvik, Mörrum, Vimmerby och Kalix, valt att bojkotta tillställningarna mot de nämnda lagen.

Dagens beslut från förbundet togs efter ett möte med RF i tisdags kväll och är ett första steg för att lösa konflikten.

– Det känns viktigt i detta läge att nu kunna lämna besked till klubbarna i Hockeyettan att matcherna nu ska spelas. Fokus måste vara att spela hockey för alla spelare, ledare, funktionärer och inte minst för alla supportrar som älskar ishockey,  säger Anders Larsson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet.

5-0-förlust om man inte spelar

SIF:s styrelse har nu rekommenderat tävlingsnämnden att besluta om resultatet 5–0 i Hockeyettan om förening från och med nu uteblir från match med anledning av den här frågan.

Förbundet skriver också att Tävlingsnämnden kommer fatta beslut, senast den 28 oktober, om hur man gör med  de fyra matcher som inte genomförts under det osäkra läget fram till nu.

Svenska Ishockeyförbundet  skriver dessutom att man har beslutat om att initiera en extern juridisk utredning som ska lösa frågan på längre sikt.Den stora juridiska frågan att lösa är beslutet i Riksidrottsnämnden, idrottens högsta dömande instans, om att Boden har rätt att få stå utanför det centrala tv-avtalet vilket går stick i stäv med ishockeyförbundets tävlingsbestämmelse om krav på att klubbar ska ingå i ligasamarbetet på respektive liganivå.

– Det finns många frågor att reda ut vid sidan av isen och ett första steg är den externa juridiska utredningen som vi initierar, säger förbundsordförande Anders Larsson.

Bakgrund: Därför ligger hockeyklubbarna i konflikt:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bakgrund: Därför ligger hockeyklubbarna i konflikt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

hockeykonflikten

Mer i ämnet