Foto: TT

Finlands super­talang hattrick­hjälte mot Slovakien

Uppdaterad
Publicerad

Två mål mot Kanada i går. Hattrick mot Slovakien ikväll. Finlands 18-årige supertalang Kaapo Kakko blev återigen matchhjälte när Finland vann med 4-2.

– Det är inte rättvist. Man får inte vara så här bra när man är 18 år gammal, säger SVT:s expert Staffan Kronwall.

Det var inget fel på intensiteten när Finland och Slovakien möttes i gruppspelets andra omgång. Båda har inlett VM med seger och med bara kvarten spelad var ställningen 1-1 på en kokande Steel Arena i Kosice.

Då klippte Finlands 18-årige supertalang till. Från backposition fick Kaapo Kakko till ett riktigt drömskott som gick i nät högt bakom Slovakiens målvakt.

Ishockey-VM

– Vilken träff, vilken kanon från Finland. Och vem är det, om inte Kakko. Det finska underbarnet! utbrast SVT:s kommentatorer Pelle Bäckman och Staffan Kronwall.

”Man får inte vara såhär bra”

Kakko, som gjorde två mål i  3-1-segern mot Kanada, gjorde därmed sitt tredje mål i VM-turneringen. Och innan kvällen var slut skulle Kakko även göra sitt fjärde och femte (!) VM-mål. I tredje perioden dribblade den finske hjälten helt bort Slovakiens försvar och satte 3-2.

– Det är inte rättvist. Man får inte vara såhär bra när man är 18 år gammal, säger Staffan Kronwall.

Kakkos tredje mål i matchen kom i tom kasse i slutminuten och 18-åringen satte därmed ett hattrick. Finland vann matchen med 4-2.

– Det var kul att spela. Vi spelar tillsammans, det var det viktigaste. Det var väldigt bra för oss, säger en glad men fåordig Kaapo Kakko till SVT Sport efteråt.

Slovakiens 2-2-mål ifrågasattes av Finland

Även mittperioden bjöd på dramatik. Slovakiens Marek Daloga skadade sig otäckt när han fick en puck i ansiktet och leddes av isen blödande. Han ska enligt uppgift senare ha först vidare till sjukhus.

Dramatiskt blev det också när Slovakien kvitterade till 2-2 i andra periodens slutminut. Målet ifrågasattes både en och två gånger. Märkliga scener uppstod när domarna först videogranskade och godkände målet, finske förbundskaptenen Jukka Jalonen utmanade beslutet, och domarna videgranskade igen – för att sedan (återigen) godkänna målet.

– Helt rätt beslut. Jag vet inte varför man överhuvudtaget ifrågasätter det här. Ett klart godkänt mål, säger SVT:s expert Mikael Renberg.

VM

Slovakien logo

Slovakien

2 - 4

Finland logo

Finland

1-2, 1-0, 0-2
Košice
Publik: 7421

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet