Tyskland vann – men britterna hyllas

Uppdaterad
Publicerad

OS-tvåan Tyskland vann mötet mot Storbritannien med 3-1. Ändå var britterna den stora snackisen efter matchen, där en miss av NHL-stjärnan Leon Draisaitl gav ”underdogen” ett kvitteringsmål.

Storbritannien har inte spelat i VM:s A-grupp på 25 år. I mötet mot OS-tvåan Tyskland höll laget länge nollan tack vare sin storspelande Cardiff-målvakt Ben Bowns.

– Det är spelare från Cardiff, från Sheffield, från Glasgow. Det står fortfarande 0-0. Det som Storbritannien gör här kräver respekt, säger SVT:s kommentator Chris Härenstam.

Ishockey-VM

Men sedan kunde inte ens keepern ”Bownsy” hålla emot längre. I 40:e matchminuten i ett läge tre mot fem såg Tysklands 18-årige talang Moritz Seider en lucka och skjutsade in 1-0 genom ett hårt dragskott.

Brittisk kvittering efter miss av NHL-stjärna

Men allt kan hända i ett mästerskap. Fem minuter senare misslyckades tyske NHL-stjärnan Leon Draisaitl helt med en passning bakom egen kasse. Mike Hammond, till vardags i Manchester, snodde piggt åt sig pucken och satte det smått otroliga kvitteringsmålet för britterna.

Men i tredje perioden kunde tyske tränaren, tillika före detta Frölundaspelaren, Toni Söderholm pusta ut. Laget utökade till både 2-1 och 3-1 innan matchen var över – sista målet av Leon Draisaitl som därmed fick ”revansch” för felpassningen tidigare.

Målvakten Bowns: ”Det är frustrerande”

Efter matchen lyfte flera av SVT:s experter fram målvakten Ben Bowns som britternas stora behållning. Bowns stod för många fina räddningar och var emellanåt som en vägg mot de tyska anfallen.

– Det är frustrerande. Vi får inte göra enkla misstag, som min svaga retur på 2-1-målet. Jag tyckte vi spelade bra men vi faller mycket på egna misstag, säger Ben Bowns till SVT Sport.

VM

Tyskland logo

Tyskland

3 - 1

Storbritannien logo

Storbritannien

0-0, 1-0, 2-1
Košice
Publik: 6866

Andra perioden

  • 1-0MålSeider (Y. Seidenberg)
    19:21

Tredje perioden

  • 03:36
    1-1MålHammond
  • 2-1MålEhliz (Plachta)
    10:39
  • 3-1MålDraisaitl (Plachta/Eisenschmid)
    12:03

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet