Elias Pettersson historisk – bästa juniorsäsongen genom tiderna

Uppdaterad
Publicerad

Elias Pettersson är nu den junior som har gjort flest poäng under en säsong. Då Växjö mötte Malmö slog han Kent Nilssons 53 poäng på 36 matcher i Djurgården säsongen 1975-1976.

– Det blev känslosamt. Hela livet har jag försökt att bli så bra som möjligt och allt det jag har gjort för att bli en bättre spelare är anledningen till varför jag är här idag, säger han till C More.

Elias Pettersson, som leder hela SHL:s poängliga, hade stor show som inleddes med ett snyggt solomål från liten vinkel i den sjunde minuten.

I inledningen av den andra perioden passade han till både Brendan Shinnimins och Robert Roséns mål, innan han sedan gjorde 6-2-målet själv.

Då stod det klart att rekordet var slaget. 19-åringen omfamnades av lagkamraterna och hela hallen stannade upp för att hylla Växjös hjälte som sammanlagt stod för fyra poäng i kväll.

Innan Nilsson hade Pettersson, som spelat 43 matcher den här säsongen, passerat Peter Forsberg i statistiklistan.

Efter matchen fortsatte hyllningarna till supertalangen som är draftad av NHL-klubben Vancouver Canucks.

– Det är en fantastisk kille och en underbar ishockeyspelare. Det är tur att han har en så jäkla bra tränare, säger Växjölotsen Sam Hallam och skrattar.

Malmö nära kvartsfinal

I och med seger är Växjö Lakers nu det lag som har tagit flest poäng under en säsong sedan man började spela 52 omgångar år 2015. 113 är två fler än det tidigare rekordet som Skellefteå hade.

För Malmö innebär 6-3-förlusten att de inte är helt klara för kvartsfinal. Just nu är de sexa, tre poäng före HV71.

– Vi gör en bra förstaperiod och är med i matchen, men sedan är vi odisciplinerade och det kan man inte vara mot Sveriges bästa powerplay, säger Malmötränaren Peter Andersson till C More.

De har sex mål bättre målskillnad än Jönköpingslaget, så bara de inte kollapsar mot redan avsågade Mora i den sista omgången lär de undvika en åttondelsfinal.

HV71 är också det enda laget som kan nå Malmö. Därmed är Luleå, Linköping och Brynäs klara för åttondelsfinal.

– Vi ska göra allt vi kan för att göra en bättre match då, säger Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.