Elias Pettersson nervös inför All Star-match

Uppdaterad
Publicerad

Han är rookien som har gjort omedelbar succé i Vancouver och i natt spelar i NHL:s årliga All Star-match. Och nu verkar den annars så lugna Elias Petterson, 20, faktiskt inse vad han ställt till med och känner sig nervös inför uppgiften.

– Jo, det är första gången jag är med i de här sammanhangen och lite fjärilar i magen har jag. Men när jag väl kommer ut på isen tror jag nog att jag kommer vara lika självsäker som vanligt, säger han till svenska journalister i San José, enligt Aftonbladet.

– Nyss, när jag klev ut på scenen för att bli presenterad , hade jag faktiskt lite fjärilar i magen, erkänner Pettersson, som på fyra månaders spel i NHL har överraskat alla med sitt mogna spel, målproduktion och målgörande.

Även SVT:s Mikael Renberg är överraskad.

– Jag hade nog förväntat mig att han skulle ha en bra säsong men att han skulle spela så här bra,  det överraskar även på mig. Han har ju klivit in och blivit den viktigaste spelaren Vancouver har, redan första säsongen.

– Även om vi hade förväntat oss ganska mycket så överträffar det iallafall vad jag hade väntat mig.

När Renberg gästar Morgonstudion för att prata om Pettersson ställs han inför statistik som jämför Peter Forsbergs första år i Quebec mot Petterssons år i Vancouver.

Pettersson har till exempel gjort 23 mål på 40 matcher så här långt medan ”Foppa” gjorde 15 på 47 matcher. Men det som imponerar mest på Renberg, själv en framgångsrik anfallare i Philadelphia Flyers på 90-talet, är hur ofta 20-årige Pettersson spelar en avgörande roll i sitt nya NHL-lag.

I sju matcher har han gjort det avgörande målet hittills mot Peter Forsbergs tre under säsongen 94/95.

– Han betyder mycket för Vancouver, det är inte bara det att han gör mål när de vinner med 10-2 utan han avgör ju matcher och det är nog den statistik som jag tycker är mest imponerande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.