Vancouvers supertalang Elias Pettersson. Foto: Bildbyrån

Elias Pettersson historisk – Vancouvers bästa rookie någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Nu har supertalangen Elias Pettersson, 20, skrivit in sig i historieböckerna igen.

I natt passerade han legendaren Pavel Bure och blev den spelare i Vancouvers historia som gjort flest poäng under en rookiesäsong – 61 poäng hittills.

– Det betyder jättemycket för mig och jag är väldigt stolt, säger svensken.

Det var cirka sex minuter in i den andra perioden, borta mot Chicago, som Pettersson förde in pucken i offensiv zon och fick en andraassist till Markus Granlunds 2–1-mål. Poängen var hans 61:a (27+34) på 62 matcher den här säsongen och noteringen är nytt klubbrekord i Vancouver för en rookie.

Pettersson passerar därmed klubbens kanske största stjärna genom tiderna, ryske målmaskinen Pavel Bure, som noterades för 60 poäng (34+26) på 65 matcher säsongen 1991/1992. Även Tjeckiens Ivan Hlinka gjorde 60 poäng under sin första NHL-säsong (1981/1982) men där är det värt att notera att han vid tillfället var 32 år gammal och behövde 72 matcher.

– Det är mycket att ta in. Det här betyder jättemycket för mig och jag är väldigt stolt, men försöker att bara fokusera på nästa match. Självklart är jag väldigt glad över rekordet, säger Ånge-sonen till lagets hemsida.

Draftades i samma arena

En reporter påpekar att det också var i samma arena, United Center i Chicago, som supertalangen draftades som femma 2017.

– Det har jag inte ens tänkt på innan du nämnde det, men det är förstås speciellt att jag fick slå rekordet i samma arena där allting började. Det är en cool känsla, säger Pettersson.

Canucks vann nattens bortamatch mot Blackhawks med 3–2 efter förlängning. Det var lagets andra raka seger och de bröt därmed en fem matcher lång segersvit för Chicago.

Vancouver har nio matcher kvar att spela innan säsongen är slut så det lär bli fler poäng från Elias Petterssons klubba.

NHL

Chicago Blackhawks logo

Chicago Blackhawks

2 - 3

Vancouver Canucks logo

Vancouver Canucks

1-0, 0-2, 1-0, 0-1
United Center, Chicago
Publik: 21496

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.