Leif Boork petar Emma Eliasson från Damkronorna. Foto: Claudio Bresciani/TT

Sveriges bästa petas från landslagstruppen

Uppdaterad
Publicerad

Emma Eliasson utsågs i våras till Sveriges bästa spelare och Riksseriens bästa back. Men i Leif Boorks senaste landslagstrupp finns 27-åringen inte med. Ett skrämmande beslut, enligt Luleås tränare. ”Jag är chockad, ledsen och orolig för svensk hockeys framtid” säger Luleåtränaren Fredrik Glader.

Förbundskapten Leif Boork presenterade för ett par dagar sedan den landslagstrupp som har träningslager i Solna och Calgary, Kanada under sommaren. Sveriges bästa spelare, Emma Eliasson, är inte med, något som Boork själv säger att han och Eliasson haft en dialog om.

– Jag hade klara uppfattningar och åsikter om hur jag ställde mig till hennes deltagande i landslaget. Det är olika saker som avgör om man är produktiv och drar ett lag framåt. Hon har att lära när det gäller att se helheten i vad som gäller när man är med i ett lag, säger Leif Boork till NSD.se.

Damkronorna

Uttalandet får Fredrik Glader, Eliassons tränare i Luleå, att häpna.

– För mig är det skrämmande. Jag vet inte vad han vill komma med det han säger. Han pratar om en spelare som varit med länge och tagit medaljer för Sverige. Jag är chockad, ruggigt chockad, kommenterar Emma Eliassons klubblagstränare Fredrik Glader till Aftonbladet.

– Damhockeyn har spelare som inte lever på sin ishockey, vissa är fastbundna i ett SOK-bidrag. Min spontana reaktion är om spelarna kommer våga säga vad de tycker och tänker nu. Det här handlar om att Leif Boork inte kan ta kritik, säger Glader.

”Gissar att jag inte är bland de åtta bästa”

– Jag gissar att jag står utanför då jag inte är en av de åtta bästa backarna i Sverige. Det är klart man blir besviken och det gäller att träna mer. Jag vill spela i landslaget i alla fall och tränar för att bli ännu bättre, säger Emma Eliasson till Norrbottens-Kuriren.

Sveriges trupp

Damkronorna har två träningsläger i sommar, den 1–3 augusti i Solna, och i Calgary, Kanada, den 4–14 augusti.

Målvakter: Sara Grahn, Brynäs, Maria Omberg, Luleå, Sarah Berglund, Modo.

Backar: Emmy Alsasalmi, AIK, Anna Kjellbin, Linköping, Johanna Fällman, Luleå, Johanna Olofsson, Modo, Annie Svedin, Sundsvall, Emilia Ramboldt, Linköping, Elin Lundberg, Leksand, Linnea Bäckman, AIK.

Forwards: Nathalie Ferno, Modo, Hanna Sköld, Leksand, Sabina Küller, AIK, Lisa Johansson, do, Pernilla Winberg, Linköping, Anna Borgqvist, Brynäs, Maria Lindh, University of Minnesota Duluth, Fanny Rask, HV71, Erica Udén Johansson, Sundsvall, Isabell Palm, Modo, Erika Grahm, do, Julia Östlund, Djurgården, Hanna Olsson, do, Michelle Löwenhielm, University of Minnesota Duluth, Olivia Carlsson, Modo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet