Erika Grahm berättar om konflikten som lett till att Damkronorna just nu bojkottar allt landslagsspel. Foto: Bildbyrån

Erika Grahm: ”Hur mycket bryr de sig?”

Uppdaterad
Publicerad

Erika Grahm, lagkapten i Damkronorna berättar nu för SVT Sport om den pågående konflikten med förbundet, som lett till bojkott av landslagsspel.– Det har funnits en lång irritation och frustration och när många kände att de inte ville åka och spela med landslaget, då kände vi att det inte stod rätt till, för det är egentligen det mest ärofyllda man kan göra, säger hon.

Damkronorna har alltså valt att bojkotta femnationsturneringen i Finland, efter en djup konflikt med förbundet. Spelarna upplever en bristande respekt, och att förutsättningarna är alldeles för dåliga.

– Det kan tyckas som småsaker men när det är återkommande och under lång tid känner man till slut att de skiter fullständigt i oss. Vi fick ta Finlandsbåten hem från Åbo, vi får bara herrkläder, precis som U18-laget (damer). 

”Aldrig på våra turneringar”

– Förbundets högsta ledning är aldrig på våra turneringar. Hur mycket bryr dom sig? Det känns inte som att de vill bygga varumärket Damkronorna. Läser man om förbundets värdegrund och vision ser det väldigt fint ut men de är väldigt, väldigt långt ifrån det just nu, säger hon.

De svaga sportsliga resultaten senaste åren kan ha en koppling till den frustration som funnits inom spelartruppen.

– När man väl spelar är det världens roligaste men en enorm frustration ligger och gror och tar energi.

”Räcker inte med ersättning”

Att spelarna hoppas på ersättning för utebliven arbetstid under landslagssamlingar är bara en av flera punkter man vill förändra.

– Det räcker inte att vi får ersättning. Vi skulle ändå inte spela. Det här handlar om så mycket mer än pengar. Bemötandet vi fått de senaste åren har inte varit okej.  

– Det har funnits en lång irritation och frustration och när många bär på känslorna att de inte vill åka och spela med landslaget kom vi fram till att det inte står rätt till, säger Erika Grahm till SVT Sport.

”Gör det för framtiden”

– Vi är en kärna som varit med länge som pratade ihop oss från början. Till slut var alla spelare med. Vi äldre gör det här mycket för framtiden och för att svensk damhockey vill tillbaka till toppen. Vi har försökt prata med förbundet men dom har nonchalerat det rejält. Vi vet vad vi vill ha. Vi ska inte ha det bara muntligt utan det ska till en riktig förändring. Min förhoppning är att det ska vara löst redan till nästa turnering som går på hemmaplan. Vi vill satsa, och vi vill enas med förbundet, säger Erika Grahm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.