Erika Grahm under VM 2019 Foto: Bildbyrån

Erika Grahms kritik till förbundet: ”De visar inte ett skit”

Publicerad

Damkronorna åkte i vintras ur VM:s A-grupp efter fyra förluster på fem matcher i mästerskapet i Finland.
I podcasten Hockeypuls går ishockeyprofilen Erika Grahm nu till attack mot Svenska Ishockeyförbundet.
– Nu ska vi spela B-VM nästa år. Det tror jag inte bara är spelarnas och ledarnas fel.

Sverige behövde vinna mot Japan i den avslutande gruppspelsmatchen i VM i vintras. Det gjorde inte laget. Degraderingen var då ett faktum.

En av svensk damhockeys mest bofasta landslagsspelare över de senaste åren, Erika Grahm, riktar stark kritik mot Svenska Ishockeyförbundet i podcasten Hockeypuls.

– De måste nog ta en funderare på vart de vill med damhockeyn. Det är jättekul att höjdarna på förbundet skriver fina krönikor i tidningarna om jämställdhet, flickhockey och allt vad det heter, men mot oss spelare visar de inte ett skit, säger Grahm.

Landslagsstjärnan och Brynässpelaren utvecklar kritiken.

– Vi som åkte ur SDHL-slutspelet tidigt fick vänta sex veckor på förläger till VM. De hade kunnat ta oss till Stockholm en helg. Det hade inte kostat mycket. Jag hade till och med kunnat betala min egna resa för att få ha det. Nu ska vi spela B-VM nästa år. Det tror jag inte är bara spelarnas och ledarnas fel. För mig är helheten viktig. Det tycker jag inte att de förmedlar. Jag vill veta om de ser på oss som en utfyllnad eller om de på riktigt bryr sig, säger Grahm.

SVT:s expert står bakom kritiken

Maria Rooth är förvånad att ingen i Damkronorna har sagt något förrän nu.

– Jag har väntat på att någon spelare ska säga något. De har varit ganska snälla mot sitt förbund.

Tycker du att det ligger något i Grahms kritik mot förbundet?

– Utan tvekan. Förbundet har inte gjort tillräckligt. Ser man till herrarna så la de pengar på 30-35 man i en månad innan VM. För damerna gjorde de ingenting. Jag tycker det säger ganska mycket om ambitionen. Man kan kolla på många andra förbund som gör mer än det Svenska. Ishockey är en nationalsport i Sverige. Det sägs mycket fint om tjejhockeyn. Men förbundet måste sätta upp en ambition och någonstans ge resurserna därefter, menar SVT:s expert Rooth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer