Experten: ”Han kommer vara viktig”

Uppdaterad
Publicerad

Vinterns två landslagsturneringar bjöd inte på några resultat att skryta med inför OS. Rikard Grönborg har en del utmaningar framför sig när han inom kort ska bestämma sig för en OS-trupp. Det största frågetecknet är vem som ska se till att det blir några mål gjorda.

– De här två turneringarna som har spelats har inte gett några riktiga svar. Grönborg har en utmaning i hur han vill komponera laget, säger SVT Sports expert Jonas Andersson och betonar vikten av att hitta spelare till rätt roller under ett OS.

En roll som har varit vakant under turneringarna i vinter är den utpräglade målskytten. Även om den så kallade Skellefteåkedjan med Joakim Lindström, Pär Lindholm och Oscar Möller presterat gjorde Tre Kronor bara två mål på de två senaste matcherna mot kvalificerat motstånd. I nuläget står mycket av det svenska OS-hoppet till att en viss KHL-stjärna ska ta med sig målformen från Ryssland till Sydkorea.

Vem ska leda den svenska offensiven?

– Det är Linus Omark, när vi kollar på poängligan i KHL så är han den enda spelare som är topp 25. Sen är det ju Kronwall (Staffan) och Hersley (Patrik) som är i toppen när det kommer till backar.

JVM-spelare kan tillkomma

Patrik Hersley har för sitt SKA Sankt Petersburg gjort flest poäng av alla backar i ligan (11+17). Lokomotiv Jaroslavls lagkapten Staffan Kronwall är trea i den statistiken (7+19). Omark har för sitt Ufa stått för 37 poäng (10+27). Men i landslagsdressen har han sedan VM bara noterats för tre assist på sex matcher.

– Omark har inte varit fenomenalt bra i de här matcherna. Jag hoppas att han kan höja sig, han kommer vara viktig inte minst i powerplay, säger Jonas Andersson.

Samtidigt kan truppen komma att spetsas med spelare som gör bra ifrån sig på JVM. Där handlar det om Elias Pettersson och Rasmus Dahlin. Men att något större ansvar skulle läggas på deras axlar tror inte Jonas Andersson.

– Det är otroligt bra spelare som kan komma till OS. Skulle de gå in på JVM och dominera kanske man ska ta diskussionen då, men för dem och ishockeyförbundet så måste JVM vara fokus. Sen kan man börja kolla mot OS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.