Experten: ”Vore tjänstefel att inte ringa Eliasson”

Uppdaterad
Publicerad

Det har stormat en hel del kring förbundskapten Leif Boork genom åren. Bland annat har han petat några av de bästa inhemska spelarna, Jenni Asserholt och Emma Eliasson, och fått ett brev där spelare har bett honom att avgå.

SVT:s hockeyexpert Maria Rooth har redan en idé om vad det första den tillträdande förbundskaptenen Ylva Martinsen borde göra:

– Det vore tjänstefel att inte ringa Eliasson och se hur hon tänker, säger Rooth i Morgonstudion. 

I SVT:s Morgonstudio säger Rooth att det är en självklarhet att den nya förbundskaptenen Ylva Martinsen ska ringa och se om det finns någon möjlighet att de spelare som har slutat eller tänker sluta att stanna kvar.

– Man måste samla laget och prata med alla som antingen har eller är på väg att sluta. Man måste kolla hur läget är och om man kan fixa individuella planer för tjejerna.

Damkronorna

Maria Rooth tror dock att Emma Eliasson inte kommer att komma tillbaka till Damkronorna.

– Det vore tjänstefel att inte ringa Eliasson och se hur hon tänker. Men tyvärr tror jag att hon har tappat kärleken till sporten.

”Man måste kalla det ett misslyckande”

Maria Rooth säger att Svenska Ishockeyförbundet visste vad man skulle få av Leif Boork och hans typ av ledarstil.

– Boork har kört sitt race sedan dag ett och förbundet visste precis vad för typ av ledarstil han har. Jag tycker att förbundet borde ha tagit ett större ansvar för det här misslyckandet som man faktiskt får säga att det är. När man har 14 spelare i landslaget som skriver i ett brev där man vill att förbundskaptenen ska avgå och inget händer, det är i princip ett rop på hjälp som förbundet struntar i.

Är det här mästerskapet ett misslyckande för Boork?

– Man kan inte säga att det inte är det. Jag tycker inte att han får godkänt med tanke på hur det gick i OS. Samtidigt har han tagit ut de bästa spelarna, säger Rooth.

OS i Pyeongchang är Boorks sista uppdrag som förbundskapten för Damkronorna. Nya förbundskaptenen Ylva Martinsen kommer att ta över Damkronorna från och med april. SVT:s hockeyexpert tror att man kommer att se en ny typ av ledarskap som kommer att bli bättre för laget:

– Jag tror att ett öppnare ledarskap hade gynnat laget. Men nu är det här kapitlet avklarat så nu vänder vi blad och hoppas att Sverige kommer satsa hårt på att bli en av de bästa nationerna.

LÄS MER: SVT Sports Marie Lehmann analyserar Boork-eran: ”En bekymmersam period för svensk hockey”.

”Sverige är inte bättre än såhär”

Maria Rooth var med och tog silver 2006 i Turin med Damkronorna men sedan dess har inte Sverige haft några större framgångar i mästerskap.

– Det hände något efter att vi tog silver 2006. Andra länder märkte att man kan tävla mot de bästa och Sverige satsade inte lika hårt som andra länder, säger Rooth.

En viktig del i att mästerskapet inte blev lyckat är att nyckelspelarna inte levererade, menar Rooth.

– Jag hade velat se mer av Lisa Johansson, som gjorde sitt första mål i mästerskapet idag, och även Emma Nordin som har spelat bra i SDHL. Vi vill se mer tekniska lirare och snabbare spel.

Trots att det blev uttåg redan i kvartsfinalen så har Sverige spelat efter sin spelidé och man har haft de bästa spelarna. Sverige är helt enkelt inte bättre än plats sju eller åtta. Men matchen mot Korea kommer Damkronorna att vinna:

– Det kommer bli vinst! Nu är det bara att gå ut och köra och känna ”nu jävlar” och bara satsa, säger Rooth till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet