Experterna hyllar stjärnorna som kom in sent

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är världsmästare efter att ha haft 20 NHL-spelare i truppen. De stora stjärnorna flögs in sent efter att förbundskaptenen Rikard Grönborg hållit dörren öppen i det längsta efter att ha haft ögonen på Stanley Cup-slutspelet.

– Nashvillekillarna, Filip Forsberg, Viktor Arvidsson och Mattias Ekholm, vilken skillnad de gjorde. Ekholm vilken balansspelare han är, spelar defensivt och offensivt och spelar i alla situationer. Arvidsson gör också en fantastisk resa, kanske inte överraskande men bättre än vad jag i alla fall trott, säger SVT Sports expert Staffan Kronwall medan trion poserar med VM-bucklan. Det var Filip Forsberg som satte den avgörande straffen.

De spelade förra året final i Stanley Cup och ökade stjärnstatusen i laget. Det var just stjärnorna som gjorde avtryck.

Ishockey-VM

”Backarna  är som vid ett OS eller ett World Cup”

– Det är stjärnorna som måste in i laget för att man ska kunna vinna, annars vinner man inte sådana här tajta matcher, du kan vinna en och två men inte ett helt mästerskap. Sverige fick in stjärnorna men de gjorde också jobbet. Sedan tycker jag att Sverige fått till rätt balans. Ta en sådan spelare som Patric Hörnqvist (dubbel Stanley Cup-mästare med Pittsburgh 2016 och 2017) som bidrar med sin spetskunskap framför mål. Det kanske är lite tur men det är tillskotten som gör skillnaden, säger SVT-experten Jonas Andersson.

Backarna är bland det bästa som finns i hockeyvärlden.

– Backarna  är som vid ett OS eller ett World Cup och man frågar sig vilka vi saknar. Det är Erik Karlsson, Victor Hedman och Anton Strålman och tar du med dem så har vi OS-laget. Men det är ju åtta backar i ett lag och oj vi har ju fem av dem här. Det är helt otroligt och kanske den främsta anledningen till att man vinner, säger Kronwall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet