Elias Pettersson lämnade Växjö för NHL och Vancouver efter SM-guldet 2018. Foto: Bildbyrån

Fakta: Här är Elias Petterssons väg till toppen

Uppdaterad
Publicerad

Han är just fyllda 20 år och har redan vunnit SM-guld, VM-guld och tagit NHL med storm. Här är Elias Petterssons väg till toppen i världens bästa hockeyliga.

Han nämns redan som ett solklart alternativ för Calder Trophy, priset som delas ut till årets nykomling. Ett pris, men med ett annat namn, han fick i SHL i våras efter en genombrottssäsong av sällan skådat art.

Debut i hockeyallsvenskan på 17-årsdagen

Elias Pettersson spelade som junior för Timrå IK och var vid 16 års ålder redan ordinarie i klubbens J18-lag. Trots sin ringa ålder vann han lagets interna poängliga efter 65 poäng på 40 matcher. Ett tecken på vad som komma skulle.

Den 12 november 2015, på sin 17-årsdag, gjorde Pettersson debut i hockeyallsvenskan för Timrå. Senare samma månad kom även första målet och totalt blev det 25 matcher och nio poäng den säsongen.

Pettersson i Timrå-tröjan hösten 2016. Foto: Bildbyrån

Säsongen 2016/2017 var Elias Pettersson ordinarie i det Timrå som slutade på en sjätteplats i hockeyallsvenskan och en femteplats i slutspelsserien. Den då 18-årige Pettersson svarade för 40 poäng på 43 matcher och slutade nio i den totala poängligan och tvåa i den interna bakom Jonathan Dahlén.

Flyttade efter sin storebror

Mitt under samma säsong, 2016/2017, lämnade Elias fyra år äldre bror Emil Pettersson Skellefteå för Växjö. Ett beslut som skulle komma att påverka även Elias karriär. För inför säsongen 2017/2018 valde även Elias att flytta söderut. Han skrev på ett treårskontrakt med Växjö.

Men några tre år i Växjö blev det inte, efter en debutsäsong i SHL som det slog gnistor om. Efter en assist i debuten kom första SHL-målet en månad senare, i den nionde matchen. Därefter trillade poängen in i rask takt och när grundserien var färdigspelad stod Pettersson noterad för 56 poäng på 44 matcher.

Säsongen 2017/2018 med Växjö var en enda stor framgångssaga. Foto: Bildbyrån

Slog Kenta Nilssons rekord

Med det slog han Kenta Nilssons 42 år gamla poängrekord för juniorer i Sveriges högsta liga och tog hem hela poängligan. Växjö vann grundserien överlägset och i slutspelet rullade det sedan på för både Växjö och Pettersson.

Växjö förlorade bara en match, i kvartsfinalserien mot Brynäs, på sin väg mot ett odiskutabelt SM-guld. Pettersson gjorde 19 poäng på 13 matcher. Efter säsongen prisades han sedan rejält.

Pettersson fick dels motta Stefan Liv Memorial Trophy som tilldelas SM-slutspelets mest värdefulla spelare, och blev även utsedd till årets rookie och årets forward.

VM-guld och NHL-kontrakt

Senare under våren var Elias Pettersson en del av det svenska landslag som vann VM-guld, men en skada i gruppspelet gjorde att han missade stora delar av turneringen.

Glada miner efter VM-guldet med Tre Kronor. Foto: Bildbyrån

Fem dagar efter VM-guldet, den 25 maj, meddelade Vancouver Canucks att man skrivit på ett treårskontrakt med Elias Pettersson. Där har han redan blivit utsedd till månadens rookie två gånger på tre månader och är uttagen till All Star-matchen senare i januari.

40 matcher in på sin NHL-karriär toppade Elias Pettersson poängligan för rookies överlägset med 445 poäng, efter 23 mål och 22 assist för Vancouver Canucks. Elias Pettersson hamnade till sist på 66 poäng på 71 matcher och vann rookie-poängligan över 20 poäng före tvåan Brady Tkachuk.

Lika stor som ”Foppa”

Elias Pettersson fick problem med ett knä efter att ha fått en tackling i början på 2019. Men när han kom tillbaka gjorde han det med besked. I sin första match på två veckor drog han in både mål och assist och tangerade därmed Peter Forsberg rekord från säsongen år 1994/1995 där han började gära 44 poäng på 39 matcher.

Fakta Elias Pettersson:

Född: 12 november 1998

Uppvuxen: Ånge

Klubbar: Timrå IK, Växjö Lakers, Vancouver Canucks

Draftad: Som femte spelare totalt, 2017

Meriter: VM-guld 2018, SM-guld 2018. Utsedd till årets rookie och årets forward i SHL 2017/2018, samt mottagare av Stefan Liv Memorial Trophy som slutspelets mest värdefulla spelare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.