Fällman efter målsuccén: ”Gjorde bara mål med rumpan tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Fällman hade gjort blott 1 mål på över 140 landskamper. Mot Tjeckien sköt hon två och fixade damkronorna till kvartsfinal.

Innan hade jag ”rumpat” in ett mål, det hade varit pinsamt om jag nosat på 150 landskamper och bara gjort 1 mål, skrattar hon. 

Johanna Fällman har ända sedan hon klev in i damkronorna varit en stabil klippa i det svenska försvaret. Till den här säsongen har någonting hänt. Hon har förvandlats till en mer offensiv kraft, inte bara i damkronorna (två mål mot Tjeckien) utan även klubblaget, Luleå.

Ishockey-VM

– Jag tror jag hela tiden haft det i mig. Men inte lyckats få ut det. Jag har nog varit ängslig men nu tror jag mer på min förmåga. 

Hur menar du att du varit ängslig?

– Jag var rädd för att misslyckas. Jag lade stor press på mig själv att lyckas och då låste sig allt. Allt blir så mycket enklare om man bara andas och slappnar av, säger hon nu till synes helt oberörd och minns tillbaka på hur hon var som yngre. Jag kunde gräva ner mig för något baklängesmål jag orsakat men nu skakar jag av mig det ganska lätt.

Kan det också vara så att du tack vare ditt nyfunna lugn nu också vågar ta för dig mer i det offensiva spelet?

–Ja, jag är lugnare numera med innehav av puck och vågar vara mer kreativ.

I sändningen i mötet med Tjeckien så sa vår gäst-expert Peter Elander (förre förbundskaptenen och OS-silvermedaljören) att taktiken för Boork får bli: ”Ge Fällman pucken bara”. Kommentar?

– Skratt, nu ska vi lugna ner oss lite, betänk att jag bara gjort ett mål i landslagströjan innan detta på över 140 landskamper och då ”rumpade” jag in den mot just Finland. 

– Nej jag är en defensiv spelaren grunden och jag älskar det.

Vad älskar du med det defensiva? 

– Jag ser en stor stolthet i att brunka där ute, skrattar Fällman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet