Victor Ejdsell gjorde det viktiga 1-1-målet för Färjestad. Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Färjestad vände gruppfinalen – klart för slutspel

Färjestad fick en tung start i gruppfinalen mot München.

Men laget vände – och ett snyggt 3–1-mål av Gustav Rydahl avgjorde matchen.

– Vi är naturligtvis glada, säger Johan Pennerborn.

Färjestad hade ett svårt utgångsläge inför kvällens avlsutning på CHL-gruppspelet.

Laget ställdes mot den redan klara gruppsegraren München, och var tvingat att ta minst två poäng för att vara säkra på avancemang till åttondelsfinal.

Klapp-klapp-mål

Men starten på matchen blev inte den laget hade hoppats på. För det var nämligen gästerna från Tyskland som tog ledningen, strax innan den första perioden var halvvägs, som snyggt klapp-klapp-spelade sig igenom Färestads zon och satte 1–0.

Ledningen stod sig perioden ut, och var rättvis. München skapade flera bra chanser, men lyckades alltså inte göra något ytterligare mål, till stor del tack vare en storspelande Markus Svensson i FBK-målet.

– Markus Svensson gör en jättematch. Han gjorde de räddningarna som gav Färjestad chansen att vinna matchen, säger SVT Sports expert Jonas Andersson.

Tilltrasslat 2–1

I den andra perioden vände de till 2–1. Först genom att Victor Ejdsell helt ohotad fick åka upp från blå och sikta in sig och sedan kunde snärta in kvitteringen, och sedan genom att Jonathon Blum i en tilltrasslad situation framför mål kunde sätta 2–1.

I den tredje perioden fokuserade Färjestad främst på försvarsspelet, och lyckades även sätta 3–1 i med drygt fyra och en halv minut kvar att spela – på ett snyggt sätt. Marcus Nilsson passade pucken från egen zon fram till Gustav Rydahl som blev helt fri och läckert satte 3–1.

– Mycket distinkt, han är glödhet, sade Andersson efter Rydahls avslutning.

”Ingen tvekan”

I och med segern är alltså Färjestads avancemang till åttondelsfinal säkrat.

– Vårt mål har varit att avancera från gruppspelet. Nu har vi gjort det och det är vi naturligtvis glada över, säger Färjestads tränare Johan Pennerborn.