Finländska superskrällen – slog Kanada och gick till VM-final

Kanadas damer hade aldrig missat en mästerskapsfinal i ishockey, men i VM-semifinalen förlorade de mot hemmanationen Finland med 4-2.

– Det är obeskrivligt. Jag fattar inte vad som har hänt, säger Ronja Savolainen till SVT Sport.

Kanada tog ledningen tidigt genom Jamie Rattray, men innan den första perioden var över hade Ronja Savolainen styrt in kvitteringen snyggt på backstjärnan Jenni Hiirikoskis skott.

Luleås Hiirikoski drämde sedan dit 2-1, innan man slarvade och Kanada lite turligt fick in 2-2 genom Loren Gabel.

Ishockey-VM

3-2-målet var också det ett skott utifrån, den gången från Nelli Laitinen och en styrning av Linköpings Susanna Tapani.

Finland gick in i den sista perioden i ledning. Med under tio minuter kvar att spela hamnade pucken under den finländska målvakten Noora Räty och domarna granskade, men dömde inte mål.

I slutet pressade Kanada rejält, men Räty var som en vägg i målet.

Sedan satte Savolainen 4-2 i öppen kasse och därmed vann Finland och går till final.

– Det är stort. Framför allt här hemma i Finland. Det är magiskt, säger målskytten.