Finländska glädjen efter skrällen: ”En stor seger”

Uppdaterad
Publicerad

Det på förhand nederlagstippade Finland skrällde i kvartsfinalen och slog ut Tre Kronor i förlängning med 5–4.

– Jag har drömt om just det sedan jag var en liten pojke, säger den finländska målvakten Kevin Lankinen till SVT Sport.

18 VM-debutanter mot 21 NHL-spelare.

Men trots ett finländskt landslag, där hälften av spelarna kommer från den inhemska ligan, vann nationen mot det stjärnfyllda Tre Kronor med 5–4 i förlängning. En kvartsfinalmatch där de finska lejonen var det bättre laget och satte tonen direkt – en minut in i den första perioden satte Niko Mikkola 1–0 och därefter hade Tre Kronor svårt att ta över spelet.

Ishockey-VM

– Jag är så klart väldigt glad, det är alla i laget. Det var en stor seger. Vi trodde på det, vårt lagarbete är nyckeln och jag tycker att vi var bättre än Sverige på det och att vi förtjänade att vinna, säger Sakari Manninen som stod för fyra poäng i matchen och fortsätter:

– Verkligen glada, det är vårt mål att slåss om medaljerna. Vi är på rätt väg, allt är möjligt.

Höjdpunkter från matchen:

”Försökte njuta av stunden”

Trots att Sverige sedan hade en ledning med 3–1 i början av den andra perioden togs matchen till förlängning.

– Jag är glad över hur vi spelade, vi trodde på vårt system. Sverige hade ett väldigt bra lag och var som ett stort berg för oss när de ledde med 3–1 men på något sätt gjorde vi ett par mål, säger lagkaptenen Marko Anttila.

Kevin Lankinen vann till slut målvaktsduellen mot New York Rangersmålvakten Henrik Lundqvist och motade hela 14 av 18 skott – och segern är något som 24-åringen värdesätter högt.

– Det känns grymt. vilken match alltså, vi spelar otroligt bra genom hela matchen, otroligt.

Hur kändes det under de sista minuterna?

– Jag försökte njuta av stunden, att göra mål i slutminuten och sedan göra mål i förlängning, det har jag drömt om sedan jag var en liten pojke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet