Annina Rajahuhta, till vänster, och Noora Räty i finska landslagströjan. Foto: TT Nyhetsbyrån

Finska landslagsspelaren drabbades av MS – ville inte berätta om det

Uppdaterad
Publicerad

2018 tog Annina Rajahuhta OS-brons med Finland och för två månader sedan VM-silver. 2014 fick hon diagnosen MS (Multipel skleros) och nu berättar hon om det enorma stöd hon fått sedan hon valde att berätta om den obotliga sjukdomen för ett år sedan.

Den finska ishockeyspelaren Annina Rajahuhta, 30, har en annorlunda karriär bakom sig. I en intervju med Ilta-Sanomat öppnar hon nu upp sig kring beslutet att hålla sin MS-diagnos hemlig i drygt tre år.

– Sportvärlden är målorienterad och kan vara rå. Först trodde jag att om jag berättade om sjukdomen gör jag mig själv till en svag idrottare, säger Rajahuhta till Ilta-Sanomat.

Det var efter en hjärnskakning som den då 26-åriga forwarden kände att något var allvarligt fel. Dagarna efter smällen var hon helt skakig – och kunde knappt se med ena ögat.

Stickningar i benen: ”Jag måste vara försiktig”

När hon gjorde ett nytt besök hos läkaren fick hon beskedet att hon drabbats av Multipel skleros, en neurologisk sjukdom som angriper det centrala nervsystemet i hjärnan och ryggmärgen. Annina bestämde sig för att inte göra sjukdomen officiell, vilket inte var helt lätt då hon inte kunde träna på flera månader. Hon var inte långt från att lägga ned karriären.

Men hon blev bättre, kunde börja träna hårdare allt eftersom och fullföljde sin hockeysatsning. I dag besväras 30-åringen bland annat av stickningar i benen och allmän trötthet men hon påverkas inte särskilt mycket i vardagen.

– För tillfället har lyckligtvis symptomen varit väl under kontroll. Men jag måste vara försiktig och inte ha för för mycket saker i vardagen, säger Rajahuhta till tidningen och understryker hur glad hon är över de positiva reaktionerna hon fått sedan hon valde att öppna upp sig kring diagnosen.

Annina Rajahuhta var med och tog VM-silver med Finland i våras och stod för 66 poäng för Blues i finska ligan senaste säsongen.

Även Vittsjös Emma Lundh har diagnostierats med MS – se SVT Sports inslag med Lundh här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.